Kritiek op Europees migrantenbeleid na mogelijk nieuwe scheepsramp

Verscheidene vluchtelingenorganisaties verwijten de Europese Unie laksheid in haar aanpak van de migratiegolf vanuit Afrika. Gisteren maakte de ngo Save the Children bekend dat een recente schipbreuk mogelijk het leven heeft gekost aan 400 migranten. "Europa onderneemt te weinig om de levens van het stijgend aantal bootvluchtelingen te redden en moet dringend actie ondernemen", klinkt het.

Federico Fossi, de woordvoerder van het Vluchtelingenagentschap, heeft in een interview met de BBC de Europese Unie opgeroepen om haar actieve reddingsoperaties op te drijven. De oproep volgt op het nieuws dat opnieuw een boot met verschillende honderden migranten aan boord voor de Libische kust zou zijn gekapseisd. Er wordt gevreesd voor het leven van 400 migranten.

Met de recente temperatuurstijgingen zal ook het aantal overvaarten stijgen, zo wordt algemeen aangenomen. Volgens Fossi is er geen enkele aanwijzing dat het aantal Afrikaanse migranten dat naar Europa wil komen, zal afnemen. "Er zijn nog steeds mensen op de vlucht voor de oorlog in landen als Syrië of voor dictaturen zoals in Eritrea. Mensen zullen de Middellandse Zee blijven oversteken en UNHCR heeft de Europese Unie al herhaaldelijk gevraagd om haar reddingsactiviteiten op te voeren om mensenlevens te redden."

Vluchtelingen nemen steeds vaker hun toevlucht tot de zee omdat het zo goed als onmogelijk is geworden om over het land Europa te bereiken. Europa houdt zijn maritieme migratieactiviteiten bewust op een laag pitje zodat migranten niet aangemoedigd zouden worden om de oversteek te maken. Tot eind vorig jaar was de Italiaanse marine erg actief op de Middellandse Zee, maar die activiteiten zijn overgenomen door Europa, met de bekende gevolgen.

De regionale verantwoordelijke van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, Judith Sunderland, zei vanmorgen dat als de getuigenissen van de geredde migranten kloppen en er inderdaad 400 mensen verdronken zijn, de voorbije dagen tot "de dodelijkste ooit behoren van 's werelds gevaarlijkste wateren voor migranten en asielzoekers". Sinds het begin van dit jaar zijn al 500 migranten gestorven -900 indien we de 400 vermisten waarvan sprake erbij tellen- en de drukste periode is nog niet eens begonnen.

De Italiaanse kustwacht redde maandag 144 mensen van het gekapseisde schip uit het water. Tot dusver zijn nog maar 9 slachtoffers geborgen en is er geen spoor van de andere.