Leidt blokkade tot hongersnood in Jemen?

Humanitaire organisaties luiden de noodklok over de voedselvoorziening in het door oorlog verscheurde Jemen. Dat land moet veel voedsel invoeren, maar door de oorlog mijden veel schepen havens in het land.
AP2012

Volgens de ngo's liggen er nu al zeker vijf schepen met voedselvoorraden te wachten buiten de territoriale wateren van Jemen. Die mogen niet verder naar havens in Jemen varen vooraleer ze gecontroleerd worden door marineschepen van Saudi-Arabië of andere leden van de Arabische coalitie. Op die manier wil Saudi-Arabië vermijden dat er wapens naar de Houthi-rebellen in Jemen gevoerd worden.

Andere schepen vermijden gewoon om nog naar Jemen te varen omdat Saudi-Arabië en zijn bondgenoten daar luchtbombardementen uitvoeren, ook in haveninstallaties.

Het wapenembargo is gisteren afgekondigd door de VN-Veiligheidsraad, maar nu waarschuwt de FAO -de voedselorganisatie van de Verenigde Naties- voor dreigende voedseltekorten in Jemen.

Dat land is voor 90% van tarwe en voor 100% afhankelijk van de invoer en produceert zelf weinig voedsel, alhoewel de meeste Jemenieten landbouwers zijn. De voedselvoorraden in Jemen zijn nu nog voldoende voor drie of vier maanden.

Het probleem is wel dat de boeren nu de velden moeten gaan bewerken en dat wordt bemoeilijkt door de oorlog. Over enkele maanden zouden er dan voedseltekorten kunnen dreigen. Met 26 miljoen inwoners is het straatarme Jemen één van de meest bevolkte Arabische landen.