N-VA wil leegstaande panden makkelijker beschikbaar maken voor pop-ups

Regeringspartij N-VA wil leegstaande panden makkelijker beschikbaar maken voor pop-upwinkels. Door met contracten van maximaal één jaar te werken, loopt de verhuurder niet het risico voor 36 jaar aan een lagere huurprijs te zijn gebonden, terwijl de huurder geen drie jaar lang huur zal moeten betalen indien zijn concept niet aanslaat.

Vlaams parlementsleden Lorin Parys en Jos Lantmeeters deden hun ideeën vandaag uit de doeken. Ze trokken daarvoor naar een leegstaand pand aan de Koningsstraat in Brussel, waar vroeger een krantenwinkel en een bar gevestigd waren en waar binnenkort een pop-upvintagemeubelzaak de deuren opent. Pop-uphandelszaken zagen de voorbije twee jaar in zowat een kwart van de Vlaamse gemeenten het levenslicht en 16 procent van de Vlaamse gemeenten heeft een beleid ontwikkeld om tijdelijke handelszaken te ondersteunen.

Probleem is dat de huur van handelszaken op korte termijn, dus maximaal één jaar, vandaag de dag niet geregeld is. Vanwege de onzekerheid daarrond, deinzen eigenaars er veeleer voor terug om hun vastgoed voor korte termijn en aan een lagere prijs te verhuren. Ze vrezen immers onder de rigide handelshuurwet te vallen, waardoor ze voor een periode van negen jaar aan een minder lucratief contract vast te zitten, dat bovendien driemaal kan worden verlengd, legt Lantmeeters uit. Daarom zien ze hun pand liever enkele jaren leegstaan, om vervolgens een gunstiger contract te bedingen.

Contracten tot één jaar

Voor huurders houdt die wetgeving ook een risico in, want ze kunnen drie jaar vastzitten aan een huurprijs, terwijl hun concept geen succesformule blijkt, voegt Parys eraan toe. Er bestaat wel een "omweg" via een zogenoemde "bezetting ter bede", maar ook die biedt weinig rechtszekerheid.

Beide N-VA'ers werken daarom een concept uit rond contracten tot maximaal één jaar. De verhuurder kan dat contract niet opzeggen, terwijl de huurder dat wel kan met een termijn van drie maanden. Ook is het de bedoeling een huurprijs af te spreken die alle lasten en taksen omvat, behalve dan de nutsvoorzieningen. Een stilzwijgende verlenging van het contract is niet mogelijk.

Meest gelezen