Nokia neemt Alcatel-Lucent over voor 15,6 miljard euro

De Finse groep Nokia gaat de Amerikaans-Franse telecomgigant Alcatel-Lucent overnemen voor 15,5 miljard euro. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt, daags nadat de interesse van Nokia duidelijk was geworden.

Aandeelhouders van Alcatel-Lucent krijgen een aanbod van 0,55 Nokia-aandelen voor elk aandeel dat zij bezitten. Op basis van de slotkoers van het aandeel Nokia gisterenavond, gaat het om een bod van ongeveer 4,12 euro per aandeel.

De combinatie van Nokia en Alcatel-Lucent zou op basis van omzet de grootste uitruster van mobiele netwerken ter wereld creëren, groter dan bijvoorbeeld Ericsson en Huawei Technologies, aldus  onderzoeksbureau IDC. Het nieuwe bedrijf, Nokia Corporation, zal 110.000 werknemers tellen en zou in 2014 een omzet hebben gehad van 25,9 miljard euro.

Nokia-topman Rajeev Suri spreekt van "de juiste deal, met de juiste logica, op het juiste moment". "We hebben uitermate complementaire technologieën en het allesomvattende portfolio dat nodig is om het "internet of things" en de transitie naar de "cloud" mogelijk te maken", luidt het in een persbericht. "We zullen een sterke aanwezigheid hebben in alle delen van de wereld, inclusief leidende posities in de Verenigde Staten en China."

Het aandeel Alcatel-Lucent was gisteren 16 procent gestegen op de beurs van Parijs, nadat Nokia zijn interesse officieel had bevestigd. Het aandeel Nokia zakte 3,6 procent in Helsinki.