Oudere donororganen niet altijd een probleem

Een op de drie orgaandonoren is ouder dan 60 jaar, meldt Het Nieuwsblad. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat er steeds minder jonge verkeersslachtoffers zijn die na hun vroege dood donor zijn. Maar zijn oudere organen wel zo goed als jonge?

“Het is niet meteen een probleem dat organen iets ouder zijn”, zegt Walter Van Doninck, coördinator in het transplantatiecentrum van het UZA, in “De ochtend” op Radio 1. Dit komt omdat er op dit moment ook gemiddeld oudere ontvangers van donororganen op de wachtlijst staan dan 10 à 15 jaar geleden.

Orgaan-afhankelijk

De ouderdom is ook niet even belangrijk bij elk orgaan, verduidelijkt Van Doninck: “Omdat de lever zichzelf regenereert, is die tot op redelijk hoge leeftijd bruikbaar. Maar bij het hart hebben we vooral nog jongere donoren nodig. Voor een donorhart gaan we hooguit tot 60 à 65 jaar.”

Daarom reserveren de ziekenhuizen ook oudere organen voor oudere patiënten. “Als men een oud hart zou reserveren voor een jongere, zou dat hart te oud worden omdat de patiënt daar nog enkele decennia mee kan leven. Voor jongere patiënten hebben we dus jongere organen nodig.”

Alternatieven

Daarnaast is de noodzaak voor een harttransplantatie de afgelopen jaren afgenomen. “We kunnen stents plaatsen en andere operaties uitvoeren die we vroeger niet konden doen.” Zo kan men patiënten nu vaker met een operatie helpen, waar vroeger een transplantatie nodig was. Tegelijk is de preventie ook beter geworden. “Door al deze factoren is de leeftijd van ontvangers van donororganen naar boven opgeschoven”, besluit Van Doninck.

Tegelijk wijst hij erop dat het probleem van de wachtlijsten nog altijd niet opgelost is. “Per orgaan zijn er in België zo’n duizend wachtenden. Voor nieren moeten zij 2,5 à 3 jaar wachten, voor een lever en een hart is dat 1 à 1,5 jaar.”

Steunhart

In afwachting van een orgaan kunnen patiënten beter geholpen worden dan vroeger. Van Doninck: “Vroeger hadden we voor harten geen vervangtherapie. Als iemand toen op de lijst kwam voor een donorhart, had die doorgaans een levensverwachting van 1 à 1,5 jaar.”

Daardoor kwam het donorhart vaak te laat. “Maar vandaag beschikken we over steunharten waar we de patiënten intussen nog mee in leven kunnen houden. Daardoor is de wachtlijst voor die patiënten verdubbeld.”