Politie gaat op zoek naar nieuwe term voor zigeuner

De politie schrapt het woord zigeuner bij het registreren van verdachten of daders en gaat samen met belangengroepen op zoek naar een andere term. De actie komt er na kritiek van het Minderhedenforum in De Standaard. "Zigeuner is een scheldwoord en dus onaanvaardbaar", zei directeur Wouter Van Bellingen.

Agenten van de federale en de lokale politie kunnen in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie een vakje "zigeuner" aanvinken bij een aangifte. Volgens de persdienst van de federale politie is het niet de bedoeling om daarmee iemand op basis van zijn etnische afkomst te labelen, maar slaat "zigeuner" op iedereen die geen vaste verblijfplaats heeft en rondtrekt. Het vakje, dat niet verplicht in te vullen is, kan zowel voor daders als voor slachtoffers aangevinkt worden.

Voor het Minderhedenforum kan dit niet. "Het woord zigeuner is een scheldwoord en is dus voor ons onaanvaardbaar", reageert directeur Wouter Van Bellingen (foto in tekst). "De officiële term is woonwagenbewoner. Het gebruik van het woord zigeuner kan leiden tot vooroordelen en tot ethnic profiling (mensen worden er op basis van hun uiterlijk of gedrag uitgepikt, nvdr) wat eigenlijk niet kan."

Ook het Interfederaal Gelijkekansencentrum vindt de term problematisch. "Het label zigeuner is niet neutraal en kan niet", zegt directeur Jozef De Witte in De Standaard. Hij zou willen dat het vakje geschrapt wordt.

De politie is er zich van bewust dat ook niet alle agenten de parameter op dezelfde manier interpreteren, maar wijst erop dat bepaalde "gevoelige" gegevens wel geregistreerd mogen worden. Ondertussen heeft de politie beslist het woord te schrappen en samen met belangengroepen op zoek te gaan naar een nieuwe term.

BELGA/VERGULT

Meest gelezen