Tekort en schuldenberg in Griekenland groter dan gedacht

Er komt geen einde aan het slechte nieuws vanuit Athene. Volgens de Griekse statistische dienst Elstat vallen zowel het begrotingstekort als de schuldenlast hoger uit dan eerder geschat. De eurozone wordt nerveus.
The Associated Press2012

Volgens Elstat bedroeg het tekort vorig jaar 3,5% van het bbp, waar de vorige Griekse regering dat geschat had op 1,3% en de Europese Commissie de lat op 1,6% gelegd had. Griekenland gaat daar dus fors over. Wel was er een primair begrotingsoverschot (dus zonder betaling schulden en intresten) van 0,4% en dat was een voorwaarde voor hulp.

Tegelijk is de schuldenlast van Griekenland nu opnieuw opgelopen tot 177,1% van het bbp. Dat is meer dan de vorige jaren in vergelijking met het bruto binnenlands product, maar in absolute cijfers is dat minder  en bedraagt de schuldenlast nu 317,1 miljard euro.

Ondertussen blijft het touwtrekken tussen de nieuwe Griekse regering van premier Alexis Tsipras en de schuldeisers van de EU, de ECB en het IMF voortduren. Die blijven nog altijd met twijfels zitten over de Griekse beloften tot hervormingen. Daardoor blijft de laatste schijf van het tweede internationale noodplan voor Griekenland voorlopig op stal.

Dat legt nog meer druk op Athene, want Griekenland moet de komende weken en maanden schulden terugbetalen en zonder die extra noodhulp lijkt een bankroet moeilijk af te wenden.

"Griekenland niet uit de eurozone"

Het pokerspel gaat vooral tussen Griekenland en Duitsland, de belangrijkste schuldeiser EN leverancier van het gros van de noodhulp. 

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) heeft nog eens gezegd dat hij niet denkt dat Griekenland uit de eurozone zal wegvallen. Mocht dat toch zo zijn, dan hebben de financiële markten dat risico al ingecalculeerd in de koersen, zegt hij. Zo houdt Schäuble toch nog een stok achter de deur.

Volgens het Duitse blad Die Zeit werkt Berlijn intussen aan een plan-B om Griekenland alsnog in de eurozone te houden, zelfs bij een bankroet. Athene zou dan de euro kunnen behouden als het de geëiste hervormingen blijft doorvoeren. Concreet zou de Europese Centrale Bank (ECB) in dat geval de geldkraan voor de Griekse banken niet dichtdraaien en zou de chaos beperkt kunnen worden.

S&P verlaagt rating van Griekenland

Net vandaag heeft het Amerikaanse kredietbureau Standard & Poor's de rating van Griekenland met één stap verlaagd naar CCC+. Belangrijker nog is dat Athene bovendien een negatieve outlook krijgt, wat een verdere verlaging niet uitsluit.

Meest gelezen