Vakbonden voeren actie tegen onderbetaalde jobs in fastfoodsector

Vakbonden voeren vandaag wereldwijd actie tegen onderbetaalde jobs in de fastfoodsector. Onder de naam "Fight for 15" vragen de actievoerders dat het minimumuurloon wordt opgetrokken naar 15 dollar (zo'n 11 euro).

De actie is een initiatief van UITA (internationale vakbond voor werknemers in de voeding- en horecasectoren) en komt overgewaaid uit Amerika, waar de vakbonden vragen om een waardig loon te bekomen en de werkomstandigheden te verbeteren van de medewerkers. Het gemiddelde uurloon daar is 7,25 dollar (zo'n 5,25 euro). "Daardoor hebben deze werknemers niet de middelen om te voorzien in hun essentiële behoeften", klinkt het in een persbericht.

In België is het gemiddelde uurloon volgens de actievoerders 11,30 euro bruto. "De zeer moeilijke arbeidsomstandigheden blijven bestaan doordat men er alles aan doet om sociaal overleg te vermijden. Men omzeilt de wetgeving om geen syndicale controle te moeten toestaan", klinkt het.