Zeiljacht Jacques Brel aangekomen in Zeebrugge

De Askoy II, het vroegere zeilschip van zanger Jacques Brel, is aangekomen in de haven van Zeebrugge. Daar zal het schip voort gerestaureerd worden.
BELGA/DIRKX

De Blankenbergse broers Staf en Piet Wittevrongel haalden zes jaar geleden het zeiljacht terug naar België. Op dat moment lag het al een lange tijd te verkommeren onder het zand aan de kust van Nieuw-Zeeland, waar het gestrand was na een storm.

De twee broers lieten het schip opknappen op de Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde, maar dat ging failliet. Nu is er een overeenkomst met het havenbestuur van Zeebrugge. Het schip zal daar voort gerestaureerd worden.

Jacques Brel (1929-1978) kocht het schip in 1974 en reisde ermee naar de Markiezeneilanden. Brel belandde op die manier op het eiland Hiva Oa, waar hij zich uiteindelijk zou vestigen. Zijn schip werd in 1976 doorverkocht en strandde uiteindelijk in Nieuw-Zeeland. In 2010 werd het overgebracht naar België.