"Als ik laat zien hoe makkelijk het is, dan overtuig ik anderen"

Ziet u het uzelf doen: onderweg naar het werk een halfuur halt houden om zwerfafval op te ruimen en hiervoor dus 30 minuten van uw nachtrust op te offeren? Voor Tommy Kleyn uit Nederland is dat de jongste weken de normaalste gang van zaken. Van over de hele wereld krijgt hij hiervoor complimenten.

"Ik was het beu om langs de Schie (rivier, red.) te fietsen en steeds al dat afval te zien liggen", zegt Kleyn aan deredactie.be. "Daarom heb ik vijf weken geleden beslist om het heft in eigen handen te nemen en dus 30 minuten vroeger op te staan om per dag 1 zak met afval te vullen."

Van zijn nobele daad besliste hij een fotoreportage te maken. Week na week neemt het aantal gevulde vuilniszakken toe. "22 zakken vol zwerfvuil heb ik intussen verzameld", aldus de jonge Nederlander. "Eergisteren heb ik mijn verhaal met alle foto's op Imgur gezet. Wat nadien gebeurde had ik nooit verwacht."

In een mum van tijd trok zijn fotoverhaal bijzonder veel aandacht. "Het is moeilijk te geloven dat er in 48 uur tijd al 820.000 mensen mijn verhaal hebben gelezen. En zoveel verschillende nationaliteiten die erop gereageerd hebben."

De aandacht is natuurlijk mooi meegenomen, maar volgens Kleyn is dat niet wat telt. "Wel wil ik mensen overtuigen om iets gelijkaardigs te doen. De gemeente waar ik woon is alvast enthousiast en ze bekijken nu of ze subsidies kunnen vrijmaken om een grote opruimdag te organiseren", aldus onze Noorderbuur.

Zelf voelt hij zich veel beter, telkens hij zo een zak met afval heeft gevuld. "Ik had telkens een rotgevoel bij het zien van die rommel, maar dat gevoel is echt wel verdwenen. Ik word binnen 2,5 maanden vader en ik wil mijn kind laten opgroeien in een propere wereld. Hoe meer mensen mijn voorbeeld willen volgen, hoe liever", besluit hij. 

Nieuw leven, op de plaats waar hij afval heeft geruimd

lees ook