"MVSLIM is platform waar moslims hun ei kwijt kunnen"

Woensdag is MVSLIM gelanceerd, een website met nieuwsberichten door moslims, voor iedereen. Het doel van de site is mensen bij elkaar brengen. "We willen iedereen laten begrijpen waar wij mee bezig zijn, en hoe wij over de dingen denken."

Op woensdag 15 april werd MVSLIM officieel gelanceerd. Acht maanden nadat de oprichters, Hannan Challouki en Taha Riani, brainstormden over het idee. "Niet actualiteitsgebonden", zo verklaren ze. "Niet gelinkt aan de aanslagen in Parijs, de opkomst van Pegida of het huidige racismedebat. Wel hadden wij het gevoel dat er nood was aan een platform waar mensen en dan vooral moslims hun ei kwijt kunnen over ons geloof. En er is nood aan bruggenbouwers."

Platform voor moslims

"In de gemengde maatschappij van vandaag gingen we op zoek naar een ideaal platform voor moslims. Natuurlijk vonden we er geen. Dus maakten we zelf eentje", klinkt het. Hannan Challouki en Taha Riani zijn zelf nog studenten, die respectievelijk Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en Computerwetenschappen aan de VUB volgen. "MVSLIM heeft vier pijlers", legt Riani uit. "Creatieve ontwikkeling, het voortbrengen van rolmodellen, een stem creëren voor moslims en onwetendheid de wereld uithelpen."

De hashtag #Mvslim maakte alvast heel wat los op sociale media. Vooral jonge moslims tweetten over hun dagelijkse horden als moslim onder de hashtag. "Jullie drinken ook geen water tijdens de ramadan?" of "Arabisch praten en bekeken worden alsof je elk moment je wapens kan bovenhalen." De link met #wijoverdrijvenniet en #DailyRacism is snel gelegd.

Bruggen bouwen

Op sociale media lijkt het alsof jongeren eindelijk kunnen zeggen wat hen op de lever ligt. Of hoe een eenvoudige hashtag ze bij elkaar brengt. Hoe ze elkaars frustraties oppikken en retweeten als erkenning. "Het doel van MVSLIM is om mensen bij elkaar te brengen", zegt Challouiki. "Niet enkel moslims, maar ook mensen die buiten onze cultuur staan. Hen laten begrijpen waar wij mee bezig zijn en hoe wij over de dingen denken. Om, ik kan het niet genoeg herhalen, bruggen te bouwen."

Bruggen bouwen is dus wat MVSLIM moet doen. Die bruggen steken waarschijnlijk ook de plas over, want het platform is volledig Engelstalig om zo ook in het buitenland ingang te vinden. En ook al is het een Vlaams initiatief, de website kon naar zeggen van zijn oprichters al enkele internationale redacteurs scoren. Ook dat is een zelfverklaarde troef van MVSLIM: iedereen, welke nationaliteit of welk geloof dan ook, kan eraan meewerken. "Iedereen is welkom", stelt Riani.

Charlie Mag

Van een likje cultuur tot mode, dagelijks leven of opinie: MVSLIM rekent op zijn tot nu toe 35 mensen om bruggen te bouwen. Dat doen ze dus via een gelikte website die veel weg heeft van de Charlie Mag onder de westerse islambeleving. Een website die zelfs op de goedkeuring van de enige echte Bear Grills van Antwaarpe kan rekenen.

Of MVSLIM ook echt de kloof zal kunnen dichten, valt af te wachten. Een brug bouwen sleept in Vlaanderen soms jaren aan. De brug slaan is hoe dan ook een van de belangrijkste uitdagingen die we deze eeuw zullen moeten aangaan.