"We verwachten dat Merkel en Hollande Politico zullen lezen"

Volgende week gaat Politico van start: een gloednieuw medium over de Europese politiek, gericht op de beleidsmakers. Er komt een website, een krant, een magazine en betalende nieuwsbrieven. Hoofdredacteur Matthew Kaminski heeft alvast vertrouwen in zijn project, zo vertelde hij in "Terzake".

Politico is in de VS een groot succes. Daar bestaat de website al sinds 2006. Maandelijks surfen er 7 miljoen lezers naartoe. Onder meer president Obama is een fervente fan.

Het nieuwsmerk wil nu uitbreiden naar Europa en installeert zich onder meer in het hart van de Europese wijk. Een redactie met 40 journalisten zal van daaruit verslag uitbrengen over het reilen en zeilen in de Europese politiek. Op 21 april gaat het project van start, en dat zorgt voor gezonde zenuwen op de redactie.

"Je kan het vergelijken met een bevalling die er over een week aankomt: we zijn heel opgewonden, omdat we al verschillende echografieën gezien hebben. We weten dat de baby gezond is, maar we hebben geen idee hoe de bevalling zal verlopen en hoe ons kindje eruit zal zien", aldus hoofdredacteur Matthew Kaminski.

"Niet elitair, wel een blik achter de schermen"

De redactie wil vooral in de keuze voor een specifiek publiek het verschil maken met andere websites. "We vinden het belangrijk dat beleidsmakers ons lezen. Ik verwacht ook dat Merkel, Hollande en Cameron ons zullen lezen", zegt Kaminski (zie foto) vastberaden.

"Ook in de VS hebben veel mensen interesse voor wat er gebeurt in Europa. We willen daarom in de eerste plaats een publicatie voor beleidsmakers en bazen. We zijn geen elitair medium, maar we willen voor hen wel onmisbaar zijn."

Politico wil de Europese politiek vanuit verschillende invalshoeken belichten en "sexy maken", met een mix van artikels, analyses, en de nodige roddels. "De Europese politiek is relevant voor ieders leven hier. Bovendien willen mensen graag weten wat er achter de schermen gebeurt, en hoe de politici echt zijn. Dat drama is het hart van de politiek, al sinds de tijd van Julius Caesar."