"Zelfde waterprijs voor heel Vlaanderen kan niet"

Elke Vlaming dezelfde tarieven aanrekenen voor drinkwater is onmogelijk. De kostenstructuren van de drinkwaterbedrijven verschillen daarvoor te sterk. Dat zegt directeur Marc Buysse van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse drinkwaterbedrijven.

Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil volgens Het Nieuwsblad en De Standaard een flexibel watertarief invoeren in heel Vlaanderen, waarmee ze zuinige gebruikers wil belonen. Met de nieuwe regeling wil ze ook de grote regionale verschillen wegwerken in de waterfacturen.

Volgens Buysse kunnen die verschillen onmogelijk volledig verdwijnen. "Er spelen verschillende factoren. In stedelijk gebied moet bijvoorbeeld minder geïnvesteerd worden in leidingen en infrastructuur. En er zijn ook verschillen in kosten tussen oppervlaktewater en grondwater."

Op het plan om een progressief tarief in te voeren, wil Buysse nog niet reageren. "We zijn sinds oktober in bespreking met minister Schauvliege. Tot nu toe hebben wij nog geen definitieve beslissing gekregen", luidt het. "Er wordt hier een ballonnetje opgelaten om te zien hoe iedereen reageert."