Al Qaeda neemt luchthaven in Jemen in

In het oosten van Jemen hebben terroristen van AQAP (Al Qaeda) de luchthaven van de provinciehoofdstad Mukalla ingenomen. In Ta'izz, een grote stad in het westen, zijn gevechten uitgebroken tussen de sjiitische Houthi's en een legerbrigade.

De chaos in Jemen wordt blijkbaar groter met de dag. Eerder had AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula) al al-Mukalla, de hoofdstad van de grote oostelijke provincie Hadramawt ingenomen. Vandaag heeft AQAP ook de luchthavan Mukalla veroverd op het Jemenitische leger.

Belangrijker wellicht is dat soennitische stammen die banden hebben met AQAP de oliehaven van al-Shihr ten oosten van Mukalla veroverd. Troepen die de installaties beveiligden, zijn zonder veel tegenstand vertrokken.

AQAP en aanverwante stammen lijken zo steeds meer te profiteren van het uiteenvallen van Jemen. Niet zozeer de Jemenitische troepen zijn in de grote provincie Hadramawt nog de tegenstander, wel een coalitie van Hadhrami-stammen die weinig op hebben met Al Qaeda en mogelijk gesteund worden door Saudi-Arabië.

De Hadramawt omvat bijna de oostelijke helft van Jemen. Het gaat om een enorm gebied met bergen en woestijnen, maar ook met twee grote olievelden die via pijpleidingen met oliehavens zoals al-Shihr verbonden zijn. 

Problemen voor de Houthi's in Ta'izz

In het westen van Jemen zijn dan weer gevechten uitgebroken in Ta'izz, één van de grootste steden van het land. De stad was enkele weken geleden in handen gevallen van de sjiitische Houthi's en opstandige legereenheden die trouw zijn aan ex-president Ali Abdullah Saleh.

Vandaag zijn daar echter zware gevechten uitgebroken tussen de Houthi's aan de ene kant die vechten tegenover lokale soennitische stammen. Een legereenheid die eerder de kant van Saleh en de Houthi's gekozen had, zou zich nu tegen hen gekeerd hebben en dat verklaart de gevechten.

Een opstand in Ta'izz is vervelend voor de Houthi's, want dat opent een nieuw front voor hen en ze moeten dus hun troepen daar nu ook inzitten, naast de opmars in het oosten, de belegering van de havenstad Aden en het verdedigen van de noordgrens tegen Saudische troepen.

De opstand in Ta'izz is niet helemaal een verrassing. De stad was één van de brandpunten van het volksprotest dat huidig president Abd Rabbuh Mansur Hadi in 2011 aan de macht bracht. Hadi is intussen vanuit Aden gevlucht naar Saudi-Arabië.

De luchtbombardementen van de Saudische en Egyptische luchtmacht op de Houthi's en Saleh-getrouwen gaan intussen hun derde week in.