Amerikaans proces tegen "moordenaar" Chileense protestzanger

Bij de militaire staatsgreep van generaal Pinochet in 1973 in Chili zijn duizenden mensen opgepakt en omgebracht in het voetbalstadion van Santiago. De Chileense volkszanger Victor Jara was een van de slachtoffers. Een rechter in Florida is nu ingegaan op de vraag van de weduwe en de dochter van de zanger om een voormalige legerofficier van Pinochet te berechten voor marteling en executie.

De voormalige legerofficier Pedro Berrientos is vandaag een inwoner van Florida met een Amerikaans paspoort. De weduwe en dochter van Victor Jara beschuldigen de man van moord op de Chileense volkszanger.

Jara was een populaire zanger in de jaren 60 en 70 in Chili. Hij werd samen met duizenden anderen opgesloten in het stadion van Santiago tijdens de staatsgreep van generaal Pinochet in 1973. Net als duizenden anderen werd Jara gemarteld en geëxecuteerd.

De familie van Jara is tevreden nu de rechter Pedro Berrientos tot de orde heeft geroepen. Ze betreuren wel dat de beschuldiging van misdaad tegen de menselijkheid niet opgenomen is in de zaak tegen de voormalige legerofficier.

De protestnummers van Jara tegen het rechtse beleid in verschillende Zuid-Amerikaanse staten en de sociale ongelijkheid in zijn land waren een doorn in het oog van het Pinochetregime. Jara was een voorstander van de linkse president Salvador Allende, die door Pinochet aan de kant werd geschoven. Allende werd om het leven gebracht tijdens de staatsgreep van 11 september 1973.