Ben Bernanke wordt adviseur hedgefonds

Ben Bernanke, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, gaat aan de slag als adviseur bij het hedgefonds Citadel. Hij zal helpen met het analyseren van investeringen en ontmoetingen hebben met investeerders in het fonds.
AP2012

Citadel, opgericht in 1990 en gevestigd in Chicago, heeft 25 miljard dollar aan belegd vermogen en wordt geleid door oprichter en miljardair Kenneth Griffin. Bernanke trad begin vorig jaar af bij de Fed, na acht jaar aan het roer te hebben gestaan bij het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Hij was in die periode de monetaire loods doorheen de wereldwijde financiële en economische crisis.

In de Amerikaanse krant The New York Times zegt Bernanke zich bewust te zijn van de publieke kritiek op hoge functionarissen die in de privé aan de slag gaan. Maar hij wijst erop dat Citadel niet onder het toezicht van de Fed valt en dat hij niet aan lobbying zal doen voor het bedrijf.

De 61-jarige Bernanke kreeg eerder al een baan bij de economische denktank Brookings Institution, waarvoor hij een blog bijhoudt. In oktober worden zijn memoires gepubliceerd onder de titel "The courage to act".