Dochters verlaten ouderlijk huis twee jaar sneller dan zonen

Jonge vrouwen verlaten het ouderlijk huis gemiddeld twee jaar vroeger dan de mannen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. Ook in België is dat het geval. In ons land verlaten ze het nest gemiddeld rond de leeftijd van 24 jaar, terwijl dat voor de mannen iets voor de leeftijd van 26 jaar is.

In de Europese Unie lag de gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten op 26,1 jaar in 2013.

Tussen de lidstaten zijn er significante verschillen. De drie Scandinavische landen waren met voorsprong die waar de jongeren het snelst uitvliegen: gemiddeld 19,6 jaar in Zweden, 21 jaar in Denemarken en 21,9 jaar in Finland. Aan de andere kant van de balans blijven jongeren het langst thuiswonen in Kroatië, met een gemiddelde leeftijd van 31,9 jaar, voor Slovakije (30,7 jaar), Malta (30,1 jaar) en Italië (29,9 jaar). In België gaan jongeren gemiddeld op 24,9 jaar alleen wonen.

Internet

Uit het rapport blijkt voorts dat bijna 9 kinderen op de 10 (87 procent) in Europa in 2014 dagelijks internet gebruikten, terwijl dat percentage voor de totale bevolking op 65 procent lag.

"Voor wat de onlineactiviteiten betreft, bleken de Europese jongeren veel meer geneigd om het internet te gebruiken voor telefoon- of videogesprekken (46 procent van de 16- tot 29-jarigen, tegenover 29 procent voor de totale bevolking), voor sociale netwerken (82 procent tegenover 46 procent) en voor het raadplegen van Wikipedia voor het opzoeken van informatie (in 2013 65 procent tegenover 44 procent)", luidt het.

Tot slot blijken kinderen ook een steeds kleiner deel van de populatie in de Europese Unie uit te maken. Wanneer de mensen jonger dan 15 jaar in 1994 nog goed waren voor 18,6 procent van de bevolking, was dit in 2014 gedaald tot 15,6 procent.