Dood havenarbeiders wellicht menselijke fout

Het gerechtelijk onderzoek naar de dood van drie havenarbeiders, vorige week in de Waaslandhaven, wijst meer en meer in de richting van de scheepsbemanning. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De controle of er giftige gassen in het ruim hingen, zou niet zijn uitgevoerd.

De drie mannen waren afgelopen zaterdag afgedaald in een scheepsruim, waar cokes in lagen. Even later werden de havenarbeiders onwel, waarna ze overleden. De doodsoorzaak was de inademing van giftige gassen, zo bleek later.

Uit het onderzoek blijkt nu dat het mangat, waarlangs ze afdaalden, openstond. Dat betekent normaal dat de scheepsbemanning gemeten heeft of er giftige gassen in het ruim hangen. "Het onderzoek heeft voorlopig uitgewezen dat die metingen niet zijn gebeurd", zegt arbeidsauditeur Boudewijn Bracke aan VRT Nieuws.

Mangat

"Dat er niet gecontroleerd is, hoeft op zich nog geen probleem te zijn, tenzij het mangat geopend is", gaat hij voort. "Als er geen controle is gebeurd en het mangat staat toch open, dan moet dat op een of andere manier aangegeven worden. Dat is ook niet gebeurd."

Het lijkt er dus op dat de dood van de havenarbeiders een menselijke fout is. "De mensen die afgedaald zijn, konden of mochten veronderstellen dat er een controle is uitgevoerd."

Het gerecht onderzoekt welke scheepsofficier de bewuste fout heeft gemaakt. Als die niet wordt gevonden, zal wellicht de kapitein aansprakelijk worden gesteld.