Duitse langetermijnrente duikt onder 0,10 procent

De rentebodem is nog niet bereikt voor de Bund, de 10-jaarsobligatie van Duitsland. Vanochtend zakte de opbrengst van het schuldpapier onder de symbolische kaap van 0,10 procent. Het expansieve monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), het opkoopprogamma van obligaties, blijft de rentes neerwaarts duwen.

Rond 8.45 uur zakte de rente op de Bund -een ijkpunt op de obligatiemarkt- tot 0,098 procent, waar gisteren nog afgesloten werd op 0,107 procent. Het gaat om het rentepeil op de secundaire markt, waar reeds uitgegeven schuldpapier verhandeld wordt.

Sinds 9 maart koopt de ECB massaal overheidsobligaties en ander schuldpapier op om de economie aan te zwengelen en de prijzen op te krikken, gezien de zeer lage en soms negatieve inflatie in de Europese landen. De ECB wil elke maand tot 60 miljard euro opkopen tot zeker eind september 2016, of 1.140 miljard euro in totaal.