Een op de twee betrapt bij belastingcontrole

In meer dan de helft van de grondige controles die de fiscus doet bij personen en bedrijven stoot men op inkomsten die niet zijn aangegeven. Dat blijkt uit het jaarverslag van Financiën dat De Tijd kon inkijken. Zowel particulieren als bedrijven gingen in de fout, samen goed voor meer dan 6 miljard aan inkomsten die niet waren aangegeven.

De fiscus voert twee soorten controles uit. De eerste zijn de beheerscontroles, waarbij de belastingaangiften worden nagekeken op fouten. Dergelijke controles werden vorig jaar bij ruim 2,2 miljoen Belgen uitgevoerd. Het leidde tot ruim 445.000 aanpassingen of 1 op de 5.

Daarnaast voerde de fiscus ruim 91.000 grondige controles uit. Daarbij merkten de controleurs dat ruim 53.000 Belgen een deel van zijn inkomsten niet had aangegeven.

Alles samen leverden de controles bij de personenbelastingen de schatkist 3,3 miljard extra inkomsten op. 

Ook bij bedrijven

Dezelfde tendens is merkbaar bij de controles van bedrijven. Vorig jaar werden 62.000 ondernemingen grondig gecontroleerd. Ruim 36.000 waren niet in orde.

Dat leidde tot zo'n 2,5 miljard euro extra inkomsten voor de fiscus. Daarnaast leverden de beheerscontroles bij bedrijven ruim 410 miljoen euro extra op.

Minder controles, meer opbrengsten

Opmerkelijk: de fiscus controleerde minder in 2014, maar het leverde wel meer op. Volgens Financiën gebeurt de selectie nu grondiger, omdat ze centraal -vanuit Brussel- wordt gestuurd. "We zoeken echt waar er iets te vinden valt", zegt Francis Addyns van Financiën.

"Je kan het vergelijken met snelheidscontroles: de politie zal een snelheidsmeter minder opstellen langs een plattelandsweg dan langs een snelweg omdat daar de kans groter is dat er overdreven snel wordt gereden. Zo gaan wij met onze parameters controleren waar er risico is op niet-aangegeven inkomsten."