Europese autoverkoop met 8,6% gestegen in eerste kwartaal

Van januari tot en met maart zijn in de Europese Unie 3,5 miljoen nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat zijn er 8,6 procent meer dan de 3,2 miljoen in het eerste kwartaal van 2014, zo meldt de de Europese constructeurskoepel ACEA.

In maart klokte het aantal nieuwe inschrijvingen af op 1,6 miljoen, of een stijging met 10,6 procent. Het gaat om de 19e maand op rij waarin de autoverkoop gestegen is op jaarbasis en de sterkste stijging sinds een jaar. Bij de grote landen was er vorige maand de grootste groei in Spanje (+40,5 procent) en Italië (+15,1 procent)

In België werden in maart 55.245 nieuwe personenwagens verkocht (+4,6 procent). Maar over het eerste kwartaal is er een daling met 1 procent tot 147.073 bolides.

Volkswagen bleef in de EU het grootste merk in het eerste kwartaal met 11,9 procent marktaandeel. Ford is het tweede merk (7,5 procent) en Renault het derde (6,8 procent), net voor Opel (6,8 procent).

Als naar de concerns gekeken wordt, blijft de Volkswagen-groep -met ook Audi, Skoda, Seat en Porsche- afgetekend de grootste met 24,3 procent marktaandeel in de periode januari-maart, voor PSA (Peugeot, Citroën, 10,7 procent) en de Renault-groep (9,5 procent).