Frankrijk en Italië boven op Filmfestival van Cannes

Zeven van de zestien films die meedingen naar de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes zijn afkomstig uit Frankrijk en Italië. De organisatoren melden dat er nog twee of drie films zullen worden opgenomen in de officiële competitie van het festival, dat plaatsvindt van 13 tot 24 mei.

Voorlopig is er nog geen Belgische film opgenomen in de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes. Frankrijk en Italië zijn goed vertegenwoordigd in de officiële competitie, samen goed voor zeven films. Onder anderen de Italianen Nanni Moretti en Paolo Sorrentino doen een gooi naar een Gouden Palm.

Voor Moretti zou het al de tweede zijn, na "La stanza del figlio" (2001). Dit jaar doet hij mee met "Mia madre", een film over een cineaste die een film draait terwijl haar moeder in het ziekenhuis op sterven ligt. In de hoofdrollen zien we onder meer Margherita Buy en John Turturro.

Sorrentino (foto), die wereldwijd lof -en een Oscar- oogstte met "La grande bellezza", blikte dit jaar "La giovinezza" in, een Engels gesproken drama over een gepensioneerde dirigent die op vakantie in de Alpen plots een uitnodiging krijgt van Queen Elizabeth II om de verjaardag van prins Philip op te luisteren. De hoofdrol wordt gespeeld door Michael Caine en hij wordt bijgestaan door onder meer Rachel Weisz, Paul Dano en Jane Fonda.

Ook in competitie: "Dheepan" van Jacques Audiard, bekend van onder meer "Un prophète" en "De rouille et d'os" (met Matthias Schoenaerts). "Dheepan" vertelt het verhaal van een voormalige Sri Lankaanse Tamil Tijger die als politiek vluchteling in Frankrijk een job uitoefent als concièrge.

Moretti en Van Sant gaan voor tweede Palm

Niet alleen Nanni Moretti, ook Gus Van Sant gaat voor een tweede Gouden Palm, na "Elephant" (2003). "The sea of trees" is een drama over een Amerikaan (Matthew McConaughey) die naar een Japans "zelfmoordbos" reist en daar een Japanner ontmoet met dezelfde plannen.

Daarnaast zijn onder anderen de Noorse regisseur Joachim Trier ("Louder than bombs") en de Aziatische meesters Hou Hsiaou-hsien ("The assassin") en Jia Zang Ke ("Mountain may depart") van de partij.

De openingsfilm, buiten competitie, is "La tête haute" van de Franse cineaste Emmanuelle Bercot en met onder meer Catherine Deneuve. De jury wordt voorgezeten door de broers Coen (foto).

Zestien films in competitie

"Dheepan" van Jacques Audiard (Frankrijk)
"La loi du marché" van Stéphane Brizé (Frankrijk)
"Marguerite et Julien" van Valérie Donzelli (Frankrijk)
"Il racconto dei raccontide" van Matteo Garrone (Italië)
"Carol" van Todd Haynes (VS)
"The assassin" van Hou hsiao-hsien (Taiwan)
"Mountain may depart" van Jia Zangke (China)
"Macbeth" van Justin Kurzel (Australië)
"The lobster" van Yorgos Lanthimos (Griekenland)
"Mon roi" van Maiwenn (Frankrijk)
"Our little sister" van Hirokazu Koreeda (Japan)
"Mia madre" van Nanni Moretti (Italië)
"Saul fia" van Lazlo Nemes (Hongarije)
"La giovinezza" van Paolo Sorrentino (Italië)
"Louder than bombs" van Joachim Trier (Noorwegen)
"The sea of trees" van Gus Van Sant (VS)