Gentse studenten delen massaal (pikante) foto's via Snapchat

De paasvakantie staat voor veel studenten gelijk met de start van de blokperiode en net als de voorbije jaren hoort daar ook een nieuwe hype bij. Dit jaar speelt alles zich af op Snapchat, een sociaal netwerk waar je foto’s kan doorsturen die na enkele seconden verdwijnen. De Snapchat-account "Gentstudent", die alle foto’s van Gentse studenten bundelt, heeft nu al meer dan 27.000 volgers.

“Het was nooit de bedoeling dat we zo groot zouden worden”, zegt de oprichter telefonisch aan onze redactie, “maar toen onze account op een populaire Facebook-pagina werd gedeeld, ging het plots snel.”

Op Snapchat, de plaats waar alles gebeurt, verdwijnen foto’s normaal na enkele seconden. Maar de oprichter van ‘Gentstudent’ kan dat met een programma op zijn smartphone eenvoudig omzeilen. Op die manier kan hij de ingestuurde foto's opslaan en worden ze verder verspreid via de populaire Snapchat-account.

En dat idee blijkt dus aan te slaan bij de Gentse studenten. Het aantal volgers groeide de afgelopen dagen spectaculair, van een 300-tal vorige week naar iets meer dan 27.000 vandaag. Ondertussen duiken ook in andere Vlaamse studentensteden gelijkaardige accounts op.

Het Snapchat-project begon oorspronkelijk onder de naam "UGentOfficial", maar dat was niet naar de zin van de Universiteit Gent. Die liet de Snapchat- en bijhorende Facebook-account verwijderden (foto in tekst). "Dat doen we om misverstanden te vermijden", aldus Tom Dekeyzer van het Gentse rectoraat. "De hype is niet officieel verbonden aan de universiteit, dus is het ook logisch dat we onze naam liever niet zien opduiken."

Blote borsten en drugs

Want echt positieve reclame voor de universiteit, is de account ‘Gentstudent’ niet. Studenten delen maar al te graag foto’s waarop ze joints roken en ook naaktfoto’s zijn geen taboe. Toch wil de maker ook gewoon studentikoze dingen verspreiden: “Een evenwicht zoeken is belangrijk, ik filter de foto’s voor ik ze doorstuur.” Op die manier krijgen volgers ook studenten te zien die een durum eten of tussen de boeken zitten. Vorige zondag was er zelfs een ‘zedige zondag’, toen verspreidde de oprichter geen foto’s van drugs en blote borsten.

En ondertussen lijken niet alleen studenten in de ban van Snapchat, ook politieagenten weten de foto’s te smaken. Op ‘Gentstudent’ verschenen vandaag al verschillende selfies van mensen in politie-uniform, weliswaar zonder daarbij hun identiteit te onthullen.

Benieuwd of de agenten de foto’s gewoon grappig vinden of op zoek zijn naar locaties waar studenten joints aan het roken zijn.