Gerty Christoffels: "Ik heb de ware passie eindelijk gevonden"

In onze reeks "Hoe zou het nog zijn met...?" spreken we vandaag met voormalig tv-gezicht Gerty Christoffels (56). De goedlachse Christoffels blijft in het collectieve geheugen gegrift als presentatrice van "Boeketje Vlaanderen" op de toenmalige BRT en als panellid -tussen ondeugende rakkers als Walter Grootaers en Jacques Vermeire- van het populaire spelletjesprogramma "De drie wijzen". Daarna volgden nog talloze programma's bij VTM en enkele boeken. De jaren hebben alleszins geen vat gehad op Christoffels, want voor haar is het glas nog altijd halfvol.

Uw laatste boek dateert van 2010. Kruipt u nog in de pen?
Gerty Christoffels
: "De samenwerking is gestopt toen uitgeverij Het Bronzen Huis ermee stopte. Maar lezen doe ik nog altijd. Lezen hoort bij mijn leven voor zolang ik me kan herinneren. Ik ben opgegroeid in een huis vol boeken met een vader die heel veel las en die zelf ook schreef."

"Wat er op dit ogenblik op mijn nachtkastje ligt? "De troost van de filosoof" van Alain de Botton. Eigenlijk maakt De Botton duidelijk dat heel wat inzichten van vroegere filosofen vandaag de dag nog gelden. Ik ben trouwens ook een aantal jaar naar de School voor Filosofie gegaan. Wat mensen doen, intrigeert me mateloos. In de human interest-programma's die ik presenteerde, heb ik dan ook altijd veel vragen gesteld naar het waarom,een beetje zoals filosofen doen, ja."

Wat doet u tegenwoordig?
Gerty Christoffels: "Ik geef trainingen in presentatie- en communicatietechnieken. Dat begon in 2004 al, toen ik nog voor tv werkte, maar dat stond toen op een laag pitje. Het was een logisch gevolg van de talrijke vragen die kreeg. Ik heb bijna 25 jaar tv gemaakt en mensen vroegen me la wel eens of ik hen kon "leren presenteren". De stap was niet zo groot om zelfstandig te worden, dat statuut had ik al lang."

"Toen mijn contract bij VTM niet verlengd werd, wilde ik mijn lot voortaan niet meer in iemand anders handen leggen. Ik vul nu zelf mijn eigen agenda in, hoef niet meer eindeloos te vergaderen en ik bepaal zelf hoeveel ik werk. Dat is luxe. Pas op: ik ben zéér gelukkig geweest met mijn lange tv-carrière. Anders had ik nu niet gestaan, waar ik nu sta. Maar je wordt ouder en gaat de dingen anders zien."

"Ik doe nu uiteenlopende dingen. Ik train zowel politici als jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan. Zo heb ik eens opleiding gegeven aan bartenders die aan een internationale wedstrijd deelnamen. Hoe ze zichzelf het beste kunnen presenteren. Dat houdt het allemaal... verrassend. (lacht)"

De cirkel is rond?
Gerty Christoffels:
"Ja, absoluut, ik ben begonnen als lerares Nederlands en Engels. Dan kwam tv en heb ik zelf veel geleerd. Nu zit ik opnieuw in de fase van (kennis) doorgeven. Het geeft me voldoening om te zien hoe iemand beter wordt. Er is leven na televisie! Ik heb het gevoel dat ik de ware passie eindelijk heb gevonden, die helemaal bij deze fase van mijn leven past."

Wat zou u zeggen als u nog eens gevraagd wordt voor een programma?
Gert Christoffels: "Never say never. Als ik mijn vriendin Frieda Van Wijck hoor vertellen dat ze naar Zuid-Frankrijk is geweest voor "Vlaanderen vakantieland"... . Mmm, een reeks of een paar afleveringen zou ik nog wel zien zitten... ."

"Het moet ook niet meer zo nodig. Ik weet trouwens niet of ik het nog fulltime fijn zou vinden. Ik wil niet meer 7 dagen op 7 beschikbaar zijn. Er zijn al voorstellen geweest, maar op de meeste heb ik toch "nee" geantwoord."

Spreekt u af met collega's van weleer?
Gerty Christoffels: Ja, hoor. Francesca Vanthielen en ik wonen vlak bij elkaar. En ook Luc Appermont en Jo De Poorter( hij geeft ook mediatraining, nvdr.) zie ik al wel eens.

Uw laatste programma was "Groene vingers". Nog tuinkriebels?
Gerty Christoffels: Ik heb een behoorlijk groot terras aan mijn appartement in Antwerpen. Maar ik droom nog altijd van een huis met eigen tuin, ja. Ik heb dat ooit gehad, weet je, met groentebedjes en wat fruitbomen.

Wat zijn de plannen komend jaar?
Gerty Christoffels: "Ik begin binnenkort aan een nieuwe lezingenreeks en die ben ik nu aan ‘t schrijven. De insteek is: "Succes maakt je niet gelukkig... het is net andersom!" Dat heb ik ook moeten leren. (lacht)"

Vanwaar moet u Gerty Christoffels kennen?

Gerty Christoffels groeide op in Eigenbilzen. Ondanks haar passie voor toneel, volgde ze een opleiding tot lerares Nederlands-Engels. Ze gaf ook een tijdje les toen ze als 25-jarige de kans kreeg om "Boeketje Vlaanderen" op de BRT te presenteren. Wat oorspronkelijk bedoeld was voor één jaar. Het werden er 6 en de voorloper van "Vlaanderen vakantieland" scoorde met 1,5 miljoen Vlaamse kijkers in een pré-VTM-tijdperk. Daarna volgde nog het multimediaprogramma "Personal upgrade" en het razend populaire spelletjesprogramma "De drie wijzen", waar Christoffels haar mannetje stond tussen ondeugende rakkers als Walter Grootaers en Jacques Vermeire.

Na elf jaar bij de openbare omroep volgde een exclusiviteitscontract bij VTM. Haar goede vriend Karl Symons had haar naam laten vallen bij programmadirecteur Mike Verdrengh. Christoffels was op de commerciële zender te zien in het tv-spel "Wie van de 3?", ze presenteerde "Huiszoeking" en "De surprise show", en trok in haar autootje rond op zoek naar bijzondere mensen in het magazine "Domino". Christoffels bleek van alle markten thuis, een manusje-van-alles, en kreeg zelfs een eigen talkshow "Gerty", en werd meter van Levenslijn in 1998. In de nillies ging ze met hartsvriendin Francesca Vanthielen op zoek naar verloren of gestolen voorwerpen in "Rijker dan je denkt", presenteerde ze "Trouw met mij" en "Factor 3", en volgde Mark Demesmaeker -die in de politiek stapte- op in het tuinprogramma "Groene vingers".

Christoffels bleef altijd in haar eigen stijl presenteren: ongedwongen, warmhartig en vooral goedlachs. Het waren haar handelsmerken. In 2006 werd haar contract bij VTM niet verlengd. Sindsdien was Christoffels nog maar zelden op tv te zien. Zo kwamen "De drie wijzen" vorig jaar onder impuls van Adriaan Van den Hoof nog eens samen en ging Christoffels met Frieda Van Wuyck haar vriendschap op de proef stellen in "Beste vrienden". Christoffels maakte ook de overstap van presentatrice naar schrijfster met het "Mooiste woorden boek" (gedichten en gedachten van BV's), de autobiografie "De helft van mijn leven" en de erotische verhalenbundels "Vrij vrouwelijk" en "Mateloos mannelijk".

Hoe het begon: "Boeketje Vlaanderen"

"De drie wijzen" vorig jaar even herenigd