Gevaarlijk radioactief materiaal gestolen in Mexico

In Mexico is alarm geslagen nadat een containertje met radioactief materiaal werd gestolen. De container werd in de stad Cardenas gestolen uit een bestelwagen.

Het gaat om iridium-192, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Iridium-192 wordt in de industrie gebruikt om onder meer productiefouten in metalen voorwerpen op te sporen en bij de behandeling van kanker.

Als de stof uit zijn beschermend omhulsel wordt gehaald, kan iridium-192 heel gevaarlijk zijn en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken door de straling die ervan uitgaat. Bij langdurige contact is de straling zelfs dodelijk.

De grote middelen zijn ingezet om de dieven te vatten. Het hoofd van de nationale staatsveiligheid heeft op Twitter gewaarschuwd dat eventuele vinders ver van het pakketje vandaan moeten blijven.