Grijpt Facebook terug naar nostalgische MSN-statussen?

Facebook experimenteert in twee landen met nieuwe, korte statussen, die doen denken aan de afwezigheidsmeldingen op chatprogramma's zoals MSN Messenger. De zogenoemde "sidebar status" zou als korte boodschap verschijnen in een afzonderlijke balk. Op die manier kan je kort en krachtig aan je vrienden vertellen waar je mee bezig bent.

In vroegere chatapplicaties, zoals het populaire MSN Messenger, kon je in een korte zin naast je schermnaam meedelen wat je aan het doen was. Die "afwezigheidsstatus", vaak vergezeld van een reeks emoticons, werd zo een boodschap op zichzelf.

Facebook denkt eraan om een gelijkaardige status te integreren in de bestaande smartphoneapp. De "sidebar status" wordt dan een afwezigheidsstatus die verschijnt in een afzonderlijk zijmenu, en niet in het nieuwsoverzicht of op je profielpagina.

Het zijmenu zou verschijnen als je op de startpagina in de app naar rechts swipet. Momenteel krijg je bij die actie te zien welke vrienden je het meest recent een Facebook Message hebt gestuurd.

Bij de "sidebar status" zou je onder de naam van je vrienden korte berichten kunnen zien, zoals "kijkt voetbal" of "is aan het koken". Aan die status zou je een passend pictogram kunnen toevoegen.

Kort, vluchtig en voor je beste vrienden

Dat Facebook met deze nieuwe statussen experimenteert, hoeft niet te verbazen. Het oorspronkelijke doel van een status op je Facebookprofiel lag in dezelfde lijn. In de loop der jaren is het nieuwsoverzicht echter meer en meer overspoeld door advertenties filmpjes, en spelletjes in plaats van door statusmededelingen.

Een nieuwe "sidebar status" gaat terug op dat oorspronkelijke idee. Je status zou bovendien sowieso na 12 uur vervallen, of wanneer je hem zelf aanpast. Bovendien zou Facebook deze berichten niet bijhouden.

Je zou ook zelf kunnen instellen welke vrienden je status al dan niet zien. Standaard is dat zo voor al je vrienden. Facebook sorteert de statussen in het menu zo dat die van je beste vrienden altijd bovenaan verschijnen.

Momenteel wordt de "sidebar status" getest in Taiwan en Australië. Het is onduidelijk of en wanneer de functie in andere landen gebruikt kan worden.