Grondlegger van documentaires "Up series" overleden

De Canadese regisseur en schrijver Paul Almond is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij bedacht en regisseerde in 1964 "Seven up!". De documentaire schetst een beeld van veertien Britse jongeren van 7 jaar oud uit verschillende milieus. Regisseur Michael Apted vervolledigde de reeks "Up series" waarin de deelnemende mensen om de zeven jaar werden geportretteerd.

De Canadese regisseur en auteur Paul Almond is op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij maakte in 1964 de grensverleggende documentaire "Seven up!" voor de Britse zender ITV.

In "Seven up!" volgde Almond veertien Britse kinderen van 7 jaar oud uit verschillende sociale milieus. In de documentaire liet hij tien jongens en vier meisjes vragen beantwoorden over het leven, geluk, religie, liefde en verwachtingen.

"Seven up!" inspireerde regisseur Michael Apted om om de zeven jaar een update te maken van de documentaire. Dat mondde uit in de "Up series", met de documentaires "7 plus seven", "21 up", "28 up", "35 up", "42 up", "49 up" en 56 up". De laatste documentaire in de reeks werd in 2012 uitgezonden. De reeks van productiehuis Granada werd uitgezonden op de Britse zender ITV, behalve aflevering "42 up", die in 1998 door de BBC werd uitgezonden.

Auteur van de "Alford saga"

Paul Almond studeerde in Oxford en na het maken van "Seven up!" verhuisde hij opnieuw naar Canada, waar hij verschillende televisiefilms maakte.

Hij regisseerde de trilogie "Isabel, act of the heart and journey" waarin zijn tweede vrouw Genevieve Bujold de hoofdrol speelde. Hij maakte ook een adaptatie van "Macbeth" van Shakespeare voor de Canadese televisie met de jonge Sean Connery en regisseerde verschillende afleveringen van de tv-serie "Alfred Hitchcock presents".

Almond had op latere leeftijd ook succes als auteur van onder meer de "Alford saga". De reeks van acht historische romans focust op de eerste pioniers die zich in Canada vestigden.