Grote flitsmarathon in heel Europa

De federale politie houdt sinds 6 uur vanochtend een grote snelheidscontrole. De actie is een onderdeel van een grote Europese flitsmarathon die vandaag wordt gehouden. Tot middernacht zet de federale politie de grote middelen in, in het hele land.

“In 22 lidstaten doen de politiediensten een volledige controle op de snelheid”, zegt Kristiaan Popelier van de politie. Dat betekent dat u vandaag door gans het land een grote kans zal hebben om gecontroleerd te worden, want de wegpolitie in elke provincie neemt deel aan de actie.

Gedrag veranderen

“We zetten de grote middelen in om snelheid, die een factor is bij 1 op de 3 ongevallen, onder de aandacht te brengen”, motiveert Popelier de grootschalige flitsactie. “De bedoeling is om het gedrag bij de mensen te veranderen en daarom zal de actie later zeker nog herhaald worden”, en dit zowel op Europees vlak als in België. De eerstvolgende Belgisch flitsmarathon is er al volgende week donderdag.

De politie stelt overigens ook een stijging vast van het aantal ongevallen met gewonden waarbij de bestuurder onder invloed is van drugs. Vorig jaar waren dat er bijna tweehonderd, zes mensen verloren daarbij het leven.