Havenarbeiders via Facebook geronseld voor hulp aan mogelijke drugssmokkel

Antwerpse havenarbeiders krijgen de laatste tijd via Facebook onder meer de vraag of ze containers apart willen zetten. De vraag komt van mensen die zich voordoen als havenarbeider. Mogelijk gaat het om drugssmokkelaars. Sommige dokwerkers zeggen dat er geldsommen van wel 10.000 euro worden beloofd.
Tom Niemans

Van een Facebookprofiel met een foto van een vermomde, betogende havenarbeider en de slogan "Dockers united and never surrender" kregen meerdere havenarbeiders de afgelopen weken een vriendschapsverzoek. Eén van hen getuigt anoniem: "De eerste vraag was of ik gemakkelijk veel geld wilde verdienen. Toen ik antwoordde wat ik daarvoor moest doen ging het over het verplaatsen van containers, het openmaken van containers, eventueel zelfs het opzetten van een heel team, waarbij we dan allemaal heel veel geld zouden kunnen verdienen." Verschillende havenarbeiders gingen op het verzoek in, onder meer vanwege gemeenschappelijke vrienden. De profielen hebben namen die lijken op buitenlandse ex-voetballers.

Op de MSC PSA European Terminal (MPET) aan het Delwaidedok op de Rechterscheldeoever wordt het personeel gewaarschuwd. "Havenarbeiders kregen inderdaad via Facebook de vraag of ze op de terminal medewerking wilden verlenen aan wat malafide praktijken zijn, zoals het opzijzetten van containers en dergelijke", zegt terminalmanager en veiligheidsverantwoordelijke Dirk Schippers.

Opflakkering

Volgens hem komt de praktijk sinds december 2014 voor. De jongste weken lijkt er een opflakkering te zijn. "Wij verwittigen altijd de federale gerechtelijke politie. Eerder al -en opnieuw sinds vorige donderdag- waarschuwden we het personeel via infoschermen niet in te gaan op de malafide vragen."

Schippers heeft zelf geen weet van concrete bedragen die aangeboden worden. Intussen wijzen de dokwerkers elkaar op de schimmige profielen, waardoor vriendschapsverzoeken worden geweigerd of waarna de virtuele connectie wordt verbroken.