Muse brengt drones mee naar Rock Werchter

De Britse band Muse wil tijdens hun eerstvolgende tournee drones over het publiek laten vliegen. Mogelijk zullen de luchtvaartuigen dus ook boven de wei van Werchter cirkelen. Muse komt er op zondag 28 juni hun nieuwe plaat komt voorstellen aan het Belgische publiek. En die heet niet toevallig "Drones".
Abaca

In een interview met de Amerikaanse radiozender Alt 98.7 vertelde Muse-frontman Matthew Bellamy over de nieuwe tournee. De Britse groep staat erom bekend graag uit te pakken met visuele hoogstandjes. Als headliners op Werchter Boutique brachten ze in 2013 een gigantische videomuur mee. En nu wil Bellamy drones over het festivalpubliek laten vliegen.

"We houden ervan om moderne technologie te gebruiken in onze shows", legt hij uit. "Dat gaat van de meest moderne videoschermen tot lichtshows en lasers. Drones zijn een interessant gegeven om in een liveshow te verwerken. Daarom willen we dat proberen, al zullen we wel nog op veiligheidheidsproblemen botsen. Maar we willen in deze tournee graag vliegende objecten gebruiken."

Bellamy is zelf bijzonder gefascineerd door drones. "Ik vind het interessant wat ze betekenen. Als kind beschouwden we dit soort vliegers als futuristische voorwerpen, en nu bestaan ze effectief. En ze worden bijvoorbeeld ingezet om oorlog mee te voeren, waardoor menselijke emoties daarin minder een rol gaan spelen."

"Conceptalbum met klassieke rocksound"

Het zevende album van Muse, "Drones", komt op 8 juni uit. Bellamy vertelde dat het een conceptalbum wordt, "maar niet in de strikte zin van het woord, zoals bij "The Wall" van Pink Floyd", zegt hij.

"Alle nummers werken ook op zichzelf en niet enkel als onderdeel van een verhaal. Maar de rode draad zijn de drones. Het album gaat over een personage dat alles verliest, daarom wordt aangetrokken door het leger en zich achteraf verzet tegen een systeem dat hem heeft onderdrukt."

Hoe het nieuwe album zal klinken? "We zijn terug de klassieke rocktour opgegaan, met drum, bas en gitaar als basis. Het wordt de zwaarste rockplaat van de laatste drie die we hebben uitgebracht."

Muse komt op zondag 28 juni naar de wei van Werchter. Alle dagtickets en combitickets zijn reeds uitverkocht.

Beluister hier het volledige interview met Matthew Bellamy