Nederlandse slagers verkopen kalkoen als lamsvlees

Een aantal slagerijen in Nederland verkoopt het veel goedkopere kalkoenvlees als lamsvlees. Dat blijkt uit een steekproef van het Nederlandse KRO-programma "Keuringsdienst van waarde". Het Belgische Voedselagentschap heeft weet van de praktijk, maar zegt dat er in ons land nog geen gevallen van fraude ontdekt zijn.
Verwendung weltweit, usage worldwide
Archieffoto

Programmamaker Teun van de Keuken van "Keuringsdienst van waarde" wilde onderzoeken waarom lamsvlees bij sommige slagers een pak goedkoper is dan in de supermarkt. Een slager tipte hem over collega's die frauderen door kalkoenvlees als lam te verkopen.

Van de Keuken trok vervolgens naar 10 goedkope slagerijen in Den Haag waar veel lamsvlees wordt verkocht. Ze kochten er lamsvlees dat in blokjes gesneden was. Uit de analyse bleek dat bij drie slagers het lamsvlees in werkelijkheid kalkoenvlees was. Een vierde staal was een mengeling van lamsvlees en kalkoenvlees. De slagerijen kunnen door de fraude grote winsten maken, want kalkoen is veel goedkoper dan lam.

"Verschil opmerken is moeilijk"

Maar kalkoenvlees en lamsvlees verschillen toch duidelijk van elkaar, of niet? "Zien of je kalkoen of lam koopt is voor de klant best moeilijk", verklaart slager Niek van der Gragt uit Amsterdam aan RTV Noord-Holland. "Kalkoen heeft twee soorten vlees. Witte filets en rood boutvlees. Als dat boutvlees in reepjes of gemarineerd wordt verkocht, kunnen kwaadwillende slagers dat als lam verkopen."

Daarnaast zou er in supermarkten en slagerijen ook vaak lamsvlees verkocht worden dat in feite afkomstig is van dieren die te oud zijn om lam genoemd te worden. Als de lammetjes ouder zijn dan een jaar wordt het normaal gezien als schapenvlees beschouwd en dat heeft een andere textuur en smaak.

"Geen fraude in België"

Het Belgische Federale Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft weet van het probleem. "Enkele maanden geleden werden wij hiervan op de hoogte gebracht. Wij hebben meteen een onderzoek laten uitvoeren, maar daaruit bleek dat er toen in België geen sprake was van fraude", zegt woordvoerster Lieve Busschots.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA vraagt in een reactie om de namen van de slagerijen. "Dan kunnen wij er werk van maken", zegt een woordvoerder. Er zijn volgens haar geen eerdere meldingen bekend van lamsvlees dat eigenlijk kalkoenvlees was. Het verhaal doet denken aan het recente paardenvleesschandaal, waarbij paardenvlees als rundvlees werd verkocht.

De aflevering van "Keuringsdienst van waarde" over lamsvlees wordt vanavond uitgezonden op NPO 3.