Oekraïne belooft onderzoek naar moord pro-Russische journalist

Petro Porosjenko, de president van Oekraïne, heeft de recente moord op twee pro-Russische Oekraïners sterk veroordeeld. Hij belooft een onderzoek naar de moorden.

Vandaag is in de hoofdstad Kiev de journalist Oles Boezina doodgeschoten. Hij werd op straat neergsechoten door twee gemaskerde mannen die er vandoor gingen in een auto. Boezina stond bekend als iemand die sympathie had voor de Russische politiek in Oekraïne.

Het is al de tweede dode op twee dagen tijd. Gisteren werd de politicus Oleh Kalasjnikov op de oprit van zijn woning in Kiev dood teruggevonden. Ook hij was doodgeschoten. Kalasjnikov was een parlementslid van de partij van de vroegere pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Het is wel nog niet duidelijk of het bij hem gaat om moord of zelfdoding.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de dood van Boezina al omschreven als "een politieke moord" en verwijt de regering van Oekraïne dat die niet veel doet om de moorden te onderzoeken.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Anton Herasjtsjenko ontkent dat en zegt dat zowel Boezina als Kalasjnikov getuigen waren in een crimineel proces over de dood op pro-westerse betogers tijdens de betogingen tegen Janoekovitsj begin 2014. De minister sluit niet uit dat Rusland achter de moorden zit "om de situatie in Oekraïne van binnenuit te destabiliseren".

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de moorden intussen veroordeeld en belooft een onafhankelijkheid onderzoek. De moorden zijn volgens hem "een provocatie die de vijanden van Oekraïne ten goede komt". Ook hij denkt dat het de bedoeling is om Oekraïne te destabiliseren.

In Rusland zelf is er nog altijd grote heisa over de recente moord op Boris Nemtsov, gewezen minister en tegenstander van president Poetin.