Oliegroep Schlumberger schrapt nog eens 11.000 banen

De crisis in de energiesector laat zich opnieuw voelen. De Frans-Amerikaanse groep Schlumberger gaat nog eens 11.000 banen schrappen. In totaal werken er 115.000 mensen voor Schlumberger in 85 landen.
AP2007

Schlumberger is één van de grootste verstrekkers voor diensten in olievelden met zetel in Houston in de Amerikaanse staat Texas. De "roots" van het bedrijf ligt evenwel bij een Franse familie uit de Elzas.

Net zoals veel andere bedrijven in de sector heeft Schlumberger te leiden onder de lage prijzen voor olie en gas. Er wordt door de grote olieproducenten nu veel minder geïnvesteerd in nieuwe boorputten en materiaal en dat laat zich voelen bij de dienstenbedrijven.

Begin dit jaar had Schlumberger al eens 9.000 banen geschrapt en nu wordt dat dus opgetrokken tot een totaal van 20.000. De olieprijzen zijn erg laag door de terugvallende vraag vanuit landen als China, maar ook door het forse aanbod op de markt. Zo produceren de Verenigde Staten nu massaal schaliegas en houdt Saudi-Arabië de productie ook erg hoog, wat de prijzen verder doet kelderen.

Dat doet niet enkel pijn aan bedrijven zoals Schlumberger, maar ook aan producenten zoals Rusland en Venezuela die erg afhankelijk zijn van de export van olie en gas.