Poetin: "Crisis binnen twee jaar voorbij"

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordsessie met de Russische bevolking gehouden. Via sms, e-mail en videoboodschappen kon de gewone Rus vragen stellen aan de president. Uit bijna 3 miljoen vragen is een zorgvuldige selectie gemaakt en echt kritische vragen werden geweerd. Poetin trachtte vooral de bevolking gerust te stellen.
De sessie werd live op tv uitgezonden.

Poetin gaf toe dat de prijzen gestegen zijn en dat de waarde van de roebel is gedaald, maar we zijn op de goede weg, zo zei hij. De roebel is weer aan het stijgen, en de economie gaat weer groeien. Over minder dan twee jaar is de crisis voorbij, volgens Poetin.

Hij haalt ook lichtjes uit naar het westen. Het heeft geen zin om te wachten tot het westen de sancties opheft. Europa en de VS willen de ontwikkeling van Rusland stoppen, dat is hun strategie. Volgens Poetin moet Rusland de sancties aangrijpen om de economie gezonder te maken, en minder afhankelijk te worden van import.

"We moeten deze situatie gebruiken om nieuwe niveaus van ontwikkeling te bereiken", zei Poetin in de sessie die live op tv werd uitgezonden.

Oekraïne

Na anderhalf uur viel het woord "Oekraïne" in de vraag- en antwoordsessie. Poetin ontkende nogmaals dat er Russische soldaten zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Poetin gebruikt het Westen het conflict in Oekraïne als voorwendsel om een insluitingspolitiek te voeren ten opzichte van Rusland. Hij verwacht dan ook niet dat de sancties snel zullen worden opgeheven.

Daarnaast verweet hij de Oekraïense president Petro Porosjenko ervan meerdere kansen te hebben laten liggen om tot een vreedzame oplossing voor het conflict te komen. Volgens Poetin houdt Oekraïne zich niet aan het vredesakkoord en isoleert het het oosten van het land van de rest van Oekraïne.

Iran

Over de kwestie van het luchtafweergeschut dat Rusland wil leveren aan Iran na het principeakkoord in het nucleair geschil, houdt Poetin voet bij stuk. "Met de huidige situatie in de regio, zeker gezien de ontwikkelingen in Jemen, vormen zulke wapenvoorraden een afschrikmiddel", zei hij. "We moeten onze Iraanse partners steunen om door te blijven gaan op het pad van samenwerking."

Poetin wees er daarnaast nog op dat de Verenigde Staten veel meer wapens leveren aan het Midden-Oosten dan Rusland.

"Geen imperium"

Het Russische staatshoofd ontkende nadrukkelijk beschuldigingen van het Westen dat Rusland na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een nieuwe status van grootmacht wil nastreven. "Ik wil benadrukken: wij hebben geen wedergeboorte van een imperium als doel, bij ons zijn er geen imperiale ambities."

Wel is volgens Poetin in het post-Sovjettijdperk samenwerking nodig, om zo de levensstandaard van de mensen te verbeteren. Poetin heeft eerder het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de grootste politieke catastrofe van de eeuw genoemd. Vandaag zei hij echter dat het opleggen van het Sovjet-model in Europa na 1945 "geen goede zaak was".

"Dood Nemtsov een tragedie"

Poetin noemde de dood van de belangrijke oppositieleider Boris Nemtsov "tragisch en schandelijk". Nemtsov werd op 27 februari doodgeschoten net buiten het Kremlin.

Poetin loofde de Russische ordediensten omdat ze enkele dagen na de moord vijf verdachten hadden opgepakt, allemaal Tsjetsjenen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de verdachten gemarteld om hen te doen bekennen.

Poetin zei nog dat hij niet weet of het mogelijk zal zijn om het brein achter de moordaanslag te vatten.