Sabam eist vergoeding voor embedden van clips

De Belgische auteursrechtenvereniging Sabam heeft het volgens De Morgen gemunt op internetgebruikers die YouTube-video's op hun eigen site embedden. Een arrest van het Europees Hof van Justitie uit 2014 stelt dat links naar publiek gemaakte auteurswerken, zoals videoclips op YouTube, helemaal niet moeten worden vergoed. "Het arrest gaat over de openbare mededeling en niet over reproductierecht. Embedden is reproduceren en moet vergoed worden", reageert Carine Libert van Sabam in "Hautekiet" op Radio 1.

De auteursrechtenorganisatie Sabam stelt dat surfers die YouTube-video's op hun eigen site embedden een vergoeding moeten betalen. Het Europees Hof van Justitie heeft vorig jaar in een arrest gesteld dat links naar publiek gemaakte auteurswerken, zoals clips op YouTube, niet vergoed moeten worden.

Sabam denkt daar anders over. De vereniging stelt dat werken die zij aan YouTube beschikbaar stelt - tegen een vergoeding overigens - niét elders mogen worden geplaatst door gebruikers. De reden: die video's zijn voor persoonlijk gebruik.

"Het Europees Hof van Justitie heeft in 2014 in een bepaalde zaak geoordeeld over het aspect van openbare mededeling. Hier gaat het over auteursrechten. Sabam heeft aan YouTube een auteursrechtenlicentie gegeven en dat is enkel voor de gebruikers van YouTube", reageert Carine Libert van Sabam in "Hautekiet" op Radio 1.

"Embedden is gelijk aan reproduceren"

Volgens Sabam is het embedden van video op een eigen site voor commercieel gebruik hetzelfde als het reproduceren van auteursrechtelijk beschermde werken en daar moet de aanbieder een vergoeding betalen.

"Auteursrecht is geen eenvoudige materie. Er is een groot verschil tussen hyperlinken en embedden. Bovendien staat in de voorwaarden van YouTube dat content van de videowebsite enkele voor persoonlijk gebruik mag worden aangewend en niet voor commercieel gebruik", aldus Libert.

YouTube zelf vindt het embedden van video's wel een vorm van persoonlijk gebruik. Het gaat immers niet om kopiëren, maar om verwijzen naar een auteurswerk. YouTube wil voorlopig niet reageren op de zaak.

"Zoeken naar een tussenoplossing"

Zowel de AB als Poppunt willen in dialoog gaan met Sabam over het aanbieden van embedded video. Het gebruik van YouTube is de voorbije jaren razendsnel ingeburgerd en de evolutie op nieuwe media is moeilijk bij te houden.

"De AB maakt veelvuldig gebruik van het embedden van video van YouTube om concerten te promoten. Als we daarvoor moeten betalen, dan zullen we dat moeten bekijken. We willen daarover het gesprek aangaan met Sabam. Er bestaan ook andere manieren om video aan te bieden op het internet", meldt David Zegers van de AB.

Ook Yannick H'Madoun van Poppunt wil duidelijk in de zaak. "Het is te begrijpen dat Sabam een vergoeding voor het gebruik van video wil, maar in de praktijk moeten we zoeken naar een gematigde tussenoplossing. het embedden wordt dikwijls gebruikt om artiesten te steunen", klinkt het.

Meest gelezen