SP.A: "Stroomtekort is drogreden om kernenergie te behouden"

Het voorspelde stroomtekort is een vals argument om de kernenergie in België in stand te houden. Dat concludeert de SP.A na een reeks hoorzittingen in de Kamer over de verlengde levensduur van de centrales Doel 1 en 2. De regering-Michel wil dat die de komende tien jaar openblijven, maar volgens de socialisten is er een goedkoper alternatief.
De kerncentrale van Doel

De kerncentrales Doel 1 en 2 hadden dit jaar de deuren moeten sluiten. Eind vorig jaar besliste de regering echter om de levensduur van de centrales met tien jaar te verlengen, tot 2025, het jaar van de wettelijke kernuitstap in ons land.

Het voornaamste argument om de oudste centrales langer open te houden, was het stroomtekort dat anders zou opduiken. Een vals argument, stelt de SP.A. "Een tekort zou enkel optreden als Doel 1 en 2 gesloten worden, als de twee reactoren met scheurtjes bovendien dicht blijven, er geen hernieuwbare energie wordt geproduceerd én er niets kan worden geïmporteerd uit het buitenland", stelt voormalig vicepremier Johan Vande Lanotte. Die situatie is volgens de partij volkomen onrealistisch.

Volgens de Vlaamse socialisten doet de regering-Michel een knieval voor Electrabel. "De stroomproducent heeft geëist dat de globale nucleaire rente, dus niet enkel voor Doel 1 en 2, wordt verlaagd en dat zal wellicht ook gebeuren", voorspelt Vande Lanotte. Het langer openhouden is dus een dure zaak, zeker omdat er ook nog eens 600 miljoen euro moet worden geïnvesteerd in de oude centrales.

Alternatief

Volgens Vande Lanotte is er een goedkoop en haalbaar alternatief. "Ons voorstel is dat men gewoon Doel 1 en 2 sluit en dat men -zoals Elia voorstelt- op die locatie een verbinding maakt met Nederland, waardoor we ook Duitse energie kunnen laten binnenkomen, hernieuwbare energie, die goedkoper en ecologischer is. Doel 1 en 2 zijn goed voor 800 megawatt. Dit alternatief brengt 1.000 megawatt binnen, 200 meer, dus dat is zeker haalbaar."

Het openen van de switch naar Nederland zou slechts 20 tot 30 miljoen euro kosten, zegt de SP.A. Maar is het geen slechte zaak is dat we op die manier de controle over de stroomproductie verliezen? "Onze grootste leverancier van geïmporteerde stroom is op dit moment Duitsland, en dat land ligt mijlenver voor op België wat de productie van groene stroom betreft", zegt Vande Lanotte.