Spoorstaking van 22 april dreigt zwaarder uit te vallen

Wie met de trein pendelt, zoekt voor volgende week woensdag beter een alternatief, want het ziet ernaar uit dat er heel weinig treinen zullen rijden. De socialistische vakbond ACOD houdt op die dag een algemene staking in de openbare sector. De andere vakbonden lieten eerder weten niet te zullen meedoen, maar de spoortak van de christelijke bond ACV zegt nu dat het zijn leden die mee willen staken, niet zal tegenhouden.

"We roepen niet op tot staking, maar we laten onze mensen wel de keuze", klinkt het bij ACV Transcom. En daarmee lijkt de kans op veel lege sporen nog wat groter geworden. Dat de christelijke spoorbond stakende leden toch zal dekken en een stakingsvergoeding zal uitbetalen, betekent volgens sectorverantwoordelijke Luc Piens niet dat er een meningsverschil bestaat binnen de vakbond.

"We hebben samengezeten met een grote groep militanten en daar hebben onze mensen gezegd dat we verder sociaal overleg moeten vragen. Dus wat dat betreft blijven we binnen het kader van het ACV. Anderzijds zijn de regeringsmaatregelen voor de spoorwegen zeer drastisch. Sommigen ondervinden daar al gevolgen van en daarom willen er mensen van ons deelnemen aan de actie."

De beslissing om een algemene staking te organiseren tegen de verschillende regeringen van het land kwam van de socialistische vakbond ACOD. De bond staakt tegen de bezuinigingen in de openbare sector en de aanvallen op de pensioenen en statuten van de ambtenaren. Andere vakbonden werden uitgenodigd, maar ACV en ACLVB liet weten niet te zullen deelnemen.