Thriller "Child 44" verboden in Rusland

De Russische overheid heeft de vertoning van de "Child 44" verboden. Ze vindt dat het verhaal over de jacht op een kindermoordenaar uit de voormalige Sovjet-Unie "de geschiedenis probeert te herschrijven".

De film met onder meer Tom Hardy, Gary Oldman en Noomi Rapace is ook in de Belgische zalen te zien, maar in Rusland stootte de prent op een stevige "njet". Het Russische ministerie van Cultuur vindt het vooral aanstootgevend dat deze film kort voor 9 mei verschijnt. Op die dag herdenkt Rusland de zeventigste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland.

Volgens het Russische ministerie van Cultuur heeft Central Partnership, de verdeler van de film, toegegeven dat de film "ongepast is op de vooravond van de 9 mei-viering". "De film probeert de gebeurtenissen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog op een verkeerde manier voor te stellen", verklaarde het ministerie in een persmededeling.

De film is gebaseerd op de succesvolle roman van de Britse schrijver Tom Rob Smith uit 2008. Het verhaal speelt zich af in de vroegere Sovjet-Unie onder de totalitaire leider Stalin. De Russische veiligheidsagent Leo Demidov, vertolkt door Tom Hardy, treft het lijk van een kind aan bij een spoorweg maar krijgt het bevel om de zaak te begraven. Al snel ontdekt de agent andere sterfgevallen, waardoor hij een kindermoordenaar op het spoor komt.