Waarom gooien vuilnismannen gescheiden afval soms samen?

In een YouTube-filmpje is te zien hoe een vuilniswagen van de stad Antwerpen allerlei soorten afval samengooit. "Waarom sorteer ik dan eigenlijk nog", vraagt de maker van de video zich af in een reactie aan onze redactie. De stad Antwerpen benadrukt dat het meeste afval wél gescheiden wordt opgehaald.

Rond middernacht afgelopen nacht wordt in de Diepestraat in 2060 Antwerpen een vuilniswagen gespot die naast de witte vuilniszakken - zoals voorzien - ook ander afval allemaal samen gooit (zie video onder).

"Ze smijten alles bij elkaar", zegt Ali die de video gemaakt heeft en alleen zijn voornaam kwijt wil. "Ik vraag me af waarom ik nog dure vuilniszakken van de stad koop als het toch allemaal bij elkaar gooien." Ali kan niet lachen met de volgens hem respectloze manier waarop de stadsdiensten het afval ophalen. "De straat lag er ook zwaar besmeurd bij. Het is niet de eerste keer dat ik zie dat ze alles bij elkaar gooien, maar wel de eerste keer dat ik het kan filmen."

Bij de stad Antwerpen geven ze toe dat het af en toe gebeurt in bepaalde wijken. "Het gaat om een restafvalwagen in Antwerpen-Noord, de "laatste kar", die restafval en sluikstort meeneemt", zegt Roel Veyt, woordvoerder van bevoegd schepen Philip Heylen (CD&V). "Dit is een maatregel die in de eerste plaats focust op propere straten." Veyt geeft toe dat de stad het met pijn in het hart doet. "Maar zwerfvuil trekt nu eenmaal ander zwerfvuil aan."

Sinds februari is de stad trouwens bezig om in bepaalde probleemwijken intensievere controles uit te voeren tegen sluikstorten en zwerfvuil. Hij benadrukt ook dat Antwerpen zwaar inzet op het gescheiden ophalen van het huisvuil van haar bewoners. "In 2014 haalden we via gescheiden huisvuilophaling 150.000 ton afval op, waarvan 86.000 restafval, bijna 30.000 ton GFT, 26.000 ton papier en karton en 7500 ton PMD", klinkt het.