Water wordt duurder voor wie veel verbruikt, goedkoper voor wie zuinig is

Vanaf januari volgend jaar komt er in Vlaanderen een flexibel watertarief. Wie veel water verbruikt, zal meer moeten betalen. Wie zuinig omspringt met water, minder. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Met de maatregel wil Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) het waterverbruik in Vlaanderen voort doen dalen.

Vorig jaar verbruikte de Vlaming gemiddeld 99 liter water per dag. Het is voor het eerst dat het waterverbruik in Vlaanderen onder de grens van 100 liter is gezakt. "Die daling is een positieve zaak", vindt minister Schauvliege.

Maar alles kan beter en dus introduceert Schauvliege een flexibel watertarief, waardoor grootverbruikers meer zullen betalen dan het gemiddelde. De gratis eerste 15 kubieke meters water verdwijnen ook.

"Er komt een nieuw systeem waarbij je vanaf de eerste liter betaalt, maar de totale factuur zal niet stijgen tenzij je veel water verbruikt", verduidelijkt de minister.

Hoe de tarieven er precies zullen uitzien, is nog niet duidelijk. Er zou wel een sociale correctie komen voor grote gezinnen, die meer gebruiken dan gemiddeld omdat ze meer kinderen hebben, en voor mensen in armoede.