Zes Britse WOI-soldaten herbegraven in Ploegsteert

In het Henegouwse Ploegsteert hebben zes Britse soldaten die gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog een laatste rustplaats gekregen op de militaire begraafplaats Prowse Point. De herbegraving ging gepaard met een ceremoniële dienst die heel wat Britse kijklustigen lokte.
Kurt Desplenter

“De twee eerste stoffelijke resten werden gevonden in 2008 in een veld in de buurt. In 2010 zijn de vier andere gevonden", weet Christine Connerty van The Commonwealth War Graves Commission, de Britse vereniging die begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog onderhoudt. Aangenomen wordt dat de soldaten aanvankelijk ter plekke zijn begraven.

Het gaat om zes onbekende soldaten. Er is nog geprobeerd om hun lichamen te identificeren, maar het DNA-onderzoek heeft niets opgeleverd. Nog niets, want Christine Connerty sluit niet uit dat dit in de toekomst nog wel kan gebeuren op basis van de genomen stalen.

Twee van de soldaten dienden bij de Lancashire Fusiliers -waarvan onder meer de fantasyschrijver J.R.R. Tolkien ooit nog deel uitmaakte- en twee van King's Own Royal Regiment. De andere twee zijn volledig onbekend gebleven. Ze werden vanochtend ten grave gedragen door jonge Britse soldaten.

Ondanks een grote opkomst, bleef de ceremonie sereen en werden de soldaten geëerd met enkele salvo's. Ook de Last Post, het Britse en Belgische volkslied werden geblazen.

50.000 vermist

Het gebeurt wel vaker dat het stoffelijk overschot van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog wordt opgegraven. Er zijn namelijk nog zo'n 50.000 soldaten vermist in de Westhoek.

De laatste zes jaar werden 40 stoffelijke resten geborgen. 20 daarvan zijn al begraven en andere 20 zullen de komende jaren worden herbegraven. Zo'n begrafenis gebeurt maar om de zoveel tijd omdat er heel wat onderzoek voor nodig is.