2 minderjarigen opgepakt voor cyberaanvallen op Franstalige kranten

De Brusselse politie heeft twee minderjarigen opgepakt op verdenking van het hacken van een aantal Franstalige krantenwebsites eerder deze week. Verder onderzoek moet uitmaken of er nog anderen betrokken zijn bij de feiten.

De websites van de Rossel-groep, die onder meer de kranten Vlan, Sudpresse en Le Soir uitgeeft, waren zondag urenlang niet bereikbaar. Maandag volgde een nieuwe cyberaanval op de krantengroep. Rond hetzelfde tijdstip waren ook de sites van La Libre Belgique en La Dernière Heure moeilijk te bereiken.

De verschillende krantengroepen dienden een klacht in bij de politie en het parket. Dat leidde tot huiszoekingen op drie verschillende adressen. Op minstens een van de adressen werden elementen teruggevonden die gelinkt kunnen worden aan de feiten, meldt het Brusselse parket. Het onderzoek wordt gevoerd door de federale politie in Brussel en de regionale Computer Crime Unit.

Twee minderjarigen van 16 en 17 jaar oud zijn opgepakt. Ze worden verhoord door de speurders, die ook het in beslag genomen materiaal analyseren. Indien het onderzoek aantoont dat er ook meerderjarige verdachten betrokken zijn bij de feiten, dan riskeren zij een gevangenisstraf die kan oplopen tot 5 jaar en een geldboete van 26.000 tot 100.000 euro. Bovendien zal ook de toegebrachte schade vergoed moeten worden.