5 jaar cel voor onthaalmoeder die baby dooreenschudde

Een onthaalmoeder uit Zemst heeft 2 jaar effectief en 3 jaar voorwaardelijk gekregen voor de dood van een baby. De vrouw schudde de jongen van 6 maanden door elkaar, daarna stierf hij. Dat gebeurde al in 2006, maar de onthaalmoeder ontkende al die tijd dat ze iets verkeerds gedaan had. Pas vorig jaar legde ze bekentenissen af.

De baby werd op 14 december 2006 naar het ziekenhuis gebracht, waar hij twee dagen later overleed als gevolg van het "shaken baby syndroom". De ouders wezen meteen naar de onthaalmoeder, maar die bleef jarenlang ontkennen dat ze iets had gedaan. Talloze onderzoeken wezen uit dat het kind dooreen was geschud, maar de vrouw bleef alle schuld ontkennen.

De zaak kwam begin 2014 in een stroomversnelling toen de ex-echtgenoot van de onthaalmoeder in een verhoor verklaarde dat zijn ex vaak agressief was tegen kinderen. Het parket en de federale gerechtelijke politie van Brussel namen de zaak opnieuw onder de loep en confronteerden de onthaalmoeder met alle vaststellingen in het dossier. Tijdens haar verhoor in maart 2014 bleef ze nog halsstarrig ontkennen, maar tijdens een nieuw verhoor afgelopen zomer legde ze dan toch bekentenissen af.

De onthaalmoeder verklaarde dat het haar die dag allemaal te veel was geworden en dat ze de baby hardhandig had opgepakt en heen en weer had geschud zonder het hoofdje te ondersteunen. “Wat ik precies gedaan heb, weet ik niet meer”, verklaarde ze. "Ik was onbezonnen en veel te wild."

Het parket eiste vorige maand de maximumstraf van 10 jaar cel, maar de onthaalmoeder werd vanmorgen veroordeeld tot 5 jaar cel. Drie jaar daarvan zijn met uitstel, omdat de rechtbank oordeelde dat de redelijke termijn was overschreden.