"Belfius wellicht dit jaar niet geprivatiseerd"

Het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's verwacht niet dat de regering de bank Belfius (vroeger Dexia Bank België) nog gaat verkopen. Er zouden nog een aantal dingen uit het verleden moeten opgeruimd worden.

S&P is niet pessimistisch over onze financiële sector. In een rapport merkt het bureau op dat de golf van herstructureringen in de Belgische bankensector voor het grootste deel achter de rug is.

De uitzondering is de staatsbank Belfius die nog een aantal dingen uit het Dexia-verleden moet opruimen en de blootstelling aan een aantal risico's moet verlagen.

Onder meer daarom verwacht S&P niet dat de regering Belfius dit jaar nog zal privatiseren zoals sommige bronnen melden. Er is ook geen echt dringende noodzaak voor de overheid om Belfius of een groot belang daarin van de hand te doen.

Belfius, het vroegere filiaal Dexia Bank België, werd enkele jaren geleden door de Belgische overheid overgenomen voor 4 miljard euro. Dat moest omdat dat een systeembank was die erg belangrijk was voor onze economie en onze financiële sector. Belfius is inmiddels fors geherstructureerd en gezond gemaakt, maar er zijn dus nog wel enkel "erfenissen" uit het verleden.

Bij de mogelijke kandidaat-overnemers of -investeerders in Belfius, duikt vaak de naam van de Spaanse bank Santander op, maar er zouden ook andere gegadigden zijn.

Correctie op vastgoedmarkt op komst?

Nu we het toch over banken hebben, Standard & Poor's merkt op dat de verbeterde economische toestand in de eurozone in de toekomst zal leiden tot meer leningen aan bedrijven.

Anderzijds zou de hypotheekverstrekking door de banken wellicht afnemen door een verwachte daling van de huizenprijzen. In ons land zouden de residentiële huizenprijzen dit jaar met 3,5% kunnen dalen en volgend jaar met 2,5%, verwacht de kredietbeoordelaar.

Er is zelfs een risico op een meer ernstige prijscorrectie op de Belgische woningmarkt, maar dat is momenteel niet het eerste scenario, aldus S&P. Dat speelt zich natuurlijk af tegen een achtergrond waarin de vastgoedprijzen de voorbije decennia fors gestegen zijn.