"De zinloosheid hiervan heeft ons het meest ontsteld"

In de dom van Keulen is vandaag een plechtigheid gehouden om de 150 slachtoffers van de crash met de Airbus van Germanwings te herdenken. Onder de 1.500 aanwezigen waren 500 nabestaanden van de slachtoffers, maar ook de Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel. Verbondenheid stond centraal: ook de copiloot werd herdacht.
Honderdvijftig kaarsen, één voor elk slachtoffer.

De indrukwekkende dom van Keulen - een van de grootste kathedralen in Europa - was vandaag het decor van een ingetogen herdenkingsplechtigheid ter nagedachtenis van de slachtoffers van de crash met de Airbus A320 nu bijna een maand geleden.

De herdenking bestond uit een oecumenische dienst met geestelijken van verschillende christelijke kerken en een officiële herdenkingsplechtigheid met onder meer een toespraak van de Duitse president Joachim Gauck.

In de kathedraal waren zo'n 1.500 mensen aanwezig, onder hen 500 familieleden van de slachtoffers. Ook hulpverleners uit Duitsland, Spanje en Frankrijk waren aanwezig, politici uit die drie landen, de toplui van Germanwings en Lufthansa en gewone mensen uit Keulen. Buiten op het plein volgden enkele honderden mensen de plechtigheid op grote schermen.

150 kaarsen

Vooraan in de kathedraal, op de trappen naar het altaar, stonden 150 witte kaarsen opgesteld - voor elk van de slachtoffers, dus ook voor de copiloot die ervan verdacht wordt dat hij het vliegtuig opzettelijk liet neerstorten.

In de Duitse media is vanmorgen fel gedebatteerd over die 150e kaars. De aartsbisschop van Keulen, Rainer Maria Woelki, verwoordde het zo: "Het is God die over deze man zal oordelen. Hij blijft een slachtoffer en zijn nabestaanden hebben net zoals alle andere nabestaanden recht op troost." Bovendien zit de familie van de copiloot met een groot schuldgevoel.

Koor uit school Haltern Am See

Tijdens de plechtigheid werd die verbondenheid, de rouw van een hele natie, in de verf gezet. De Duitse president Gauck riep op om elkaar het vertrouwen te blijven geven, ook na de vreselijke daden van één persoon.

"We weten echt niet wat er door zijn hoofd ging in die beslissende seconden en beslissende minuten", zei Gauck. "Maar we weten wel dat ook zijn familie op die 24e maart iemand verloren heeft van wie ze houden, die een leegte nalaat in hun leven op een manier waarvan ze evenmin de zin kunnen vatten als de andere nabestaanden. Misschien is dat wel wat ons het meest ontsteld heeft: de zinloosheid van wat er gebeurd is."

Een mooi moment op de plechtigheid: het koor dat de hymnes bracht, is afkomstig uit de school in Haltern Am See die 16 leerlingen uit dezelfde klas en 2 leraressen verloor in de crash.

De Airbus crashte op 24 maart in de Franse Alpen. Het Franse parket gaat ervan uit dat de copiloot het vliegtuig bewust liet neerstorten. Bij de crash kwamen vooral Duitsers en Spanjaarden om het leven, respectievelijk 72 en 51. Ook 1 Belg kwam om.

AFP