Aantal GAS-boetes sterk gedaald in Antwerpen

In Antwerpen worden er steeds minder GAS-boetes uitgeschreven. Dat zou vooral liggen aan de kwaliteit van het systeem van de GAS-boetes in Antwerpen. Spreken van een mentaliteitswijziging is te voorbarig, klinkt het.

Vorig jaar werden minder GAS-pv's opgesteld: 17.165 tegenover 21.852 het jaar voordien. Ook het aantal effectieve boetes nam af: 12.157 in plaats van de 13.919 in 2013.

Het is al het tweede jaar op rij dat er minder GAS-boetes worden uitgedeeld in Antwerpen. Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) komt dat omdat de kwaliteit van het systeem is gestegen. "We hebben heel duidelijke criteria waarvoor pv's kunnen worden uitgeschreven", verduidelijkt woordvoerder Johan Vermant. "Daardoor zijn er minder "pest-pv's" voor zaken met te weinig relevantie." Antwerpen ziet dan ook een daling in het aantal seponeringen.

Euforie in verband met een mogelijke mentaliteitswijziging bij de Antwerpenaar op basis van deze cijfers is voorbarig, aldus De Wever. Zeker sluikstorten blijft in een aantal wijken een probleem. Er zullen daarom in de toekomst ook nachtelijke controles gehouden worden in die buurten.