Drukke paasvakantie voor pechverhelpers

Tijdens de paasvakantie hebben de reisbijstandsorganisaties een enorme stijging in het aantal technische interventies vastgesteld. Touring en VAB noteerden beide een toename van ongeveer 20 procent, bij Europ Assistance nam dat aantal zelfs met ruim de helft toe. "De enige verklaring hiervoor is dat zeer veel mensen met de wagen op vakantie zijn vertrokken", zegt Touring.

Bij Europ Assistance steeg het aantal technische interventies in het buitenland tijdens de paasvakantie met 51 procent. De organisatie kreeg 8.903 oproepen en opende 6.483 dossiers. In het merendeel van de gevallen gaat het om autopanne (68 procent), voornamelijk motor- en startproblemen. Bijna de helft van alle interventies gebeurden in Frankrijk, gevolgd door Nederland (15 procent) en Duitsland (10 procent).

Touring telde tijdens de paasvakantie 6.004 oproepen en 1.390 interventies, een stijging van 19 procent ten opzichte van de 1.160 tussenkomsten vorig jaar. "We hebben de afgelopen vijf jaar nooit zoveel oproepen ontvangen", luidt het.

Bij VAB ziet men een vergelijkbare tendens. "Vooral in de eerste week van de paasvakantie was het opmerkelijk drukker op de VAB-Alarmcentrale in vergelijking met vorig jaar", zegt de organisatie. Ze noteerde een toename van het aantal interventies met 21 procent. De meeste pechgevallen waren te wijten aan een lekke band, goed voor een kwart van de tussenkomsten. Daarnaast ging het vooral om batterij- en startproblemen (22 procent) en motorproblemen (19 procent).

Eigen schuld

"Opvallend is dat er deze paasvakantie veel meer 'self-inflicted' pechgevallen waren. Dat zijn pechgevallen die worden veroorzaakt door de automobilist zelf, zoals de sleutels kwijtspelen en verkeerd tanken", zegt VAB. Ook Europ Assistance merkt dat: de organisatie kwam in 18 procent van de gevallen tussenbeide voor zulke onoplettendheden.

In de paasvakantie gebeurden er dit jaar ook meer medische interventies ten opzichte van vorig jaar. VAB stelde een toename van 3 procent vast in het aantal dossiers door skiongevallen, Europ Assistance een van 5 procent.

Touring noteerde een stijging van 26 procent vast in het aantal medische dossiers. Opmerkelijk daarbij is dat het aantal gerepatrieerde vakantiegangers met darmproblemen steeg is van 77 naar 102. "Dat komt omdat het aantal vakantiegangers naar warme landen zoals Spanje, Tunesië en Turkije is gestegen", luidt het.

Meest gelezen