Francken bereid "iets meer te doen" voor Syrische vluchtelingen

Ons land zou eventueel iets meer Syrische vluchtelingen kunnen opvangen dan we tot nu doen. Maar dan moet de rest van Europa ook wel zijn duit in het zakje doen. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verstaan in De Standaard.

Francken is eventueel bereid om meer Syrische vluchtelingen in België te "hervestigen". Zo'n hervestigingsprogramma bestaat naast het klassieke asielbeleid en gebeurt in samenwerking met de Verenigde Naties. Mensen uit conflictgebieden - zoals Syrië - worden dan via hervestiging geïntegreerd in een land waar ze bescherming krijgen en recht op verblijf.

Dit jaar zal België op die manier 300 vluchtelingen opvangen, een verdubbeling volgens Francken. Dat aantal zou nog wat hoger kunnen uitvallen, "maar dat kan alleen als we Europees tot afspraken komen over een billijke spreiding, waarbij iedereen bereid is om zijn deel te doen."

Drama's met bootvluchtelingen voorkomen

Francken wil met die maatregel voorkomen dat heel wat vluchtelingen hun leven wagen bij een oversteek over de Middellandse Zee naar Europa.

Sinds vorig weekend zijn er al 950 mensen omgekomen op zee. De zwaarste ramp was het zinken van een schip waarop 400 mensen zouden gezet hebben. Van hen is er intussen nog geen spoor.

De staatssecretaris is overigens niet enthousiast over de plannen van Artsen Zonder Grenzen om zelf reddingsacties te ondernemen in de Middellandse Zee. "Vanuit humanitair oogpunt heb ik alle respect voor wat AZG wil doen, maar het erge is dat je op die manier de georganiseerde misdaad en mensensmokkelaars alleen maar rijker maakt, "zegt hij in De Standaard.

4 miljoen gevluchte Syriërs

Op dit moment zijn ongeveer 4 miljoen Syriërs hun land ontvlucht door de oorlog in hun land. Zij stromen dagelijks toe in vluchtelingenkampen in de buurlanden, waar de situatie steeds slechter wordt.

25 landen, waaronder België, hebben al gereageerd op de oproep van de VN om kwetsbare Syrische vluchtelingen te hervestigen. De 300 vluchtelingen die ons land dit jaar zal opvangen, komen uit een kamp in Libanon. In totaal verblijven in dat land momenteel zo'n 1,2 miljoen gevluchte Syriërs.

Meest gelezen