GAIA wil gesprek met Planckendael, voorlopig geen klacht

GAIA gaat voorlopig geen klacht indienen tegen Planckendael omdat het dierenpark bedreigde dieren heeft geslacht en gevoederd aan de roofdieren. "We hopen dat het niet zover moet komen", zegt Michel Vandenbosch van GAIA. De organisatie wil een gesprek met Planckendael over de kwestie.

We willen dat Planckendael zijn beleid bijstuurt, zegt Vandenbosch. De GAIA-voorzitter pleit voor een meer doorgedreven geboortebeperking. "Het probleem kan voorkomen worden. Men laat de dieren geboren worden omdat men weet dat jonge dieren schattig zijn, mensen lokken en dus geld opbrengen. Met andere woorden, men creëert het probleem dus zelf", zegt Vandebosch.

Mocht er dan nog een surplus van dieren zijn, dan moet volgens GAIA intensief worden werk gemaakt van een zoektocht naar een dierentuin waar de dieren kunnen worden ondergebracht. Als die niet gevonden wordt, moeten de dieren terecht kunnen in Planckendael of de Zoo. "Dan moeten er verblijven worden bijgebouwd waar de dieren kunnen leven in goede omstandigheden."

Men noemt het overigens "dieren euthanaseren", maar eigenlijk is het dat niet,

aldus de GAIA-voorzitter. "Euthanasie impliceert uit het lijden verlossen, terwijl het hier om kerngezonde dieren gaat."

"Pas klacht als alle pistes zijn uitgeput"

GAIA hoopt dat de directie van Planckendael een gesprek met hen wil over de kwestie. Het zou hen bovendien sieren als ze zelf de eerste stap zetten, zegt Vandenbosch. "Ze hebben mijn nummer, ik ben bereikbaar, u heeft mij nu ook zonder probleem kunnen bereiken", zegt hij.

"We hopen dit op een andere manier te kunnen oplossen dan met een klacht. We sluiten het niet uit, maar zullen dit pas doen als alle andere pistes zijn uitgeput", besluit de voorzitter.