Het regent regenwormen in Noorwegen

Regenwormen, dezer dagen hebben ze hun naam echt niet gestolen. De afgelopen dagen komen van over heel het zuiden van Noorwegen berichten binnen van een regen van regenwormen. Experts vermoeden dat sterke luchtverplaatsingen of waterhozen de beestjes de lucht hebben ingeblazen, waarna ze kilometers verder opnieuw uit de hemel komen vallen.

Het was de Noorse biologieleraar Karstein Erstad die als eerste de vreemde vaststelling deed toen hij aan het skiën was in de bergen rond de stad Bergen in het zuiden van Noorwegen.

"Ik zag duizenden regenwormen op het sneeuwdek liggen", vertelt hij aan The Local."Ik dacht eerst dat ze vanuit de grond naar boven waren geklommen, maar op sommige plaatsen is het sneeuwtapijt meer dan halve meter dik dus dat kon niet."

Sinds Erstad zijn verhaal deed in de Noorse media, maken nog heel wat andere inwoners uit Zuid-Noorwegen melding van wormenregens.

Wormen, maden, kikkers, vissen....

Het is niet de eerste keer dat beestjes zo maar uit de lucht komen vallen. In buurland Zweden waren er in 1920 gelijkaardige berichten en in 2011 moesten leerlingen van een school in Schotland tijdens een voetbalmatch vluchten voor een regen van wormen.

Maar ook andere dieren komen wel eens uit de wolken vallen. In mei 1921 regende het op Gibraltar bijvoorbeeld duizenden kikkers tijdens een onweer, bij een hevige storm in Mexico in 1967 vielen dan weer centimeters lange maden uit de lucht en in 1996 regende het vissen in de Engelse plaat Hatfield.

Een eensluidende verklaring voor het fenomeen is er niet. Sommige experts denken dat de beestjes door zware luchtverplaatsingen worden meegevoerd om kilometers verder opnieuw neer te komen. Een andere mogelijke verklaring is een waterhoos die de beestjes opzuigt en eens aan land opnieuw uitspuwt.